Picit odakapott, megpirult, ropogós és egyben végtelenül szaftos, pikáns tészta, aminél teljesen magunk mögött kell hagynunk a klasszikus tésztafőzési módszert, és helyette a rizottó főzés technikáját kell előkapni. A dél-olaszországi Puglia tartományból, egészen pontosan Bariból származó assassina spagetti különlegessége abban rejlik, hogy a nyers spagettit közvetlenül a fokhagymás, chilis (peperoncinos) paradicsomszószban kezdjük el sütni, picit odapirítva a tészta alját, majd apránként adagoljuk hozzá az egy-egy merőkanálnyi paradicsomos alaplevet. Mindig csak annyit, amennyit pár percen belül magába tud szívni a tészta. Elmondhatatlanul finom és gazdag íze lesz a spagettinek attól, hogy közvetlenül a pikáns paradicsomos szószban, "lassan" főzzük meg. A paradicsomos tészta készítés új dimenzióját nyitja meg előttünk, csak ki kell próbálni, és felbontani mellé egy hozzá méltó, különleges, hordós érlelésű rosét, mint Barta Anna Gamay Noir roséját.
Assassina spagetti recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2-3 db friss peperoncino/chili paprika,
- kb. 3 dl paradicsompüré,
- 10 dkg sűrített paradicsomszósz,
- pár ek. olívaolaj,
- 1 tk. só,
- 25 dkg spagetti,
- kb. 5-6 dl víz.
Elkészítés:
- Kb. 1 dl paradicsompürét félreteszünk, a többit a sűrített paradicsommal összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, sót, felforraljuk, majd közepes hőfokon főzzük, és egy paradicsomos alaplevet készítünk belőle. Ezzel fogjuk felönteni apránként a spagettit.
- Egy vastag aljú, nagy serpenyőben kevés olívaolajra dobjuk az aprított fokhagymát és chilit, pár másodperc után jöhet hozzá a félretett paradicsompüré. Forralunk rajta egyet, és megvárjuk, amíg picit besűrűsödik, majd rádobjuk a nyers spagettit.
- Hagyjuk amíg a tiszta picit odapirul, odakap az edény aljára. Amikor már serceg, óvatosan megfordítjuk a tésztát, és a másik oldalát is megpirítjuk, majd elkezdjük hozzá adagolni a paradicsomos alaplevet merőkanalanként.
- Mindig csak 1-1 kanállal öntünk hozzá, és megvárjuk amíg teljesen magába szívja azt, időnként megmozgatva, kevergetve a tésztát. Kb. 8-10 percig tart ez a metódus.