Assassina spagetti

Tüzes, paradicsomos tészta, ahogy még sosem próbáltad

Picit odakapott, megpirult, ropogós és egyben végtelenül szaftos, pikáns tészta, aminél teljesen magunk mögött kell hagynunk a klasszikus tésztafőzési módszert, és helyette a rizottó főzés technikáját kell előkapni. A dél-olaszországi Puglia tartományból, egészen pontosan Bariból származó assassina spagetti különlegessége abban rejlik, hogy a nyers spagettit közvetlenül a fokhagymás, chilis (peperoncinos) paradicsomszószban kezdjük el sütni, picit odapirítva a tészta alját, majd apránként adagoljuk hozzá az egy-egy merőkanálnyi paradicsomos alaplevet. Mindig csak annyit, amennyit pár percen belül magába tud szívni a tészta. Elmondhatatlanul finom és gazdag íze lesz a spagettinek attól, hogy közvetlenül a pikáns paradicsomos szószban, "lassan" főzzük meg. A paradicsomos tészta készítés új dimenzióját nyitja meg előttünk, csak ki kell próbálni, és felbontani mellé egy hozzá méltó, különleges, hordós érlelésű rosét, mint Barta Anna Gamay Noir roséját.

Assassina spagetti recept

Hozzávalók 2 személyre:

  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2-3 db friss peperoncino/chili paprika,
  • kb. 3 dl paradicsompüré,
  • 10 dkg sűrített paradicsomszósz,
  • pár ek. olívaolaj,
  • 1 tk. só,
  • 25 dkg spagetti,
  • kb. 5-6 dl víz.

Elkészítés:

  1. Kb. 1 dl paradicsompürét félreteszünk, a többit a sűrített paradicsommal összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, sót, felforraljuk, majd közepes hőfokon főzzük, és egy paradicsomos alaplevet készítünk belőle. Ezzel fogjuk felönteni apránként a spagettit.
  2. Egy vastag aljú, nagy serpenyőben kevés olívaolajra dobjuk az aprított fokhagymát és chilit, pár másodperc után jöhet hozzá a félretett paradicsompüré. Forralunk rajta egyet, és megvárjuk, amíg picit besűrűsödik, majd rádobjuk a nyers spagettit.
  3. Hagyjuk amíg a tiszta picit odapirul, odakap az edény aljára. Amikor már serceg, óvatosan megfordítjuk a tésztát, és a másik oldalát is megpirítjuk, majd elkezdjük hozzá adagolni a paradicsomos alaplevet merőkanalanként.
  4. Mindig csak 1-1 kanállal öntünk hozzá, és megvárjuk amíg teljesen magába szívja azt, időnként megmozgatva, kevergetve a tésztát. Kb. 8-10 percig tart ez a metódus.

Assassina spagetti képek

Ha tetszett a fenti Assassina spagetti recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Tojásos nokedli fejes salátával recept, Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept.

További receptötletek a hozzávalókból: chili, fokhagyma, paradicsompüré, spagetti, sűrített paradicsom. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, olasz, tészta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

1 hozzászólás

Profile picture for user Cár Márk
Cár Márk
Wow! Köszi a tippet! :) Ki fogom próbálni!
· 2021. 07. 12., h – 19:16

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Assassina spagetti recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató