Enchilada

Tepsis tortilla tekercsek mexikói ízvilágban

Enchilada recept

Elképesztően kreatív és aranyos tradíció a mexikói konyhában, hogy aszerint nevezték el a tortilla lapból készült ételeiket, amilyen formában megtöltötték azt. Ha például két tortilla közé vagy egyet félholdba hajtva pakoljuk bele a finomságokat, és sütjük össze, quesadillanak, ha egy kisebb lapot bölcsőszerűen töltünk meg, taconak nevezzük, és még sorolhatnám a burrito, tortilla és wrap verzióit. Amíg az előbbiek inkább streedfood vonalat képviselnek, addig az enchilada egy teljes értékű, késsel, villával ehető fogást foglal magában, és a végletekig variálható a saját ízlésünknek megfelelően: egy pazar, szaftos ragut készítünk szinte bármilyen húsból vagy akár anélkül, lehetőség szerint bab, paradicsom és pikáns fűszerek társaságában, megtöltjük, megszórjuk sajttal, feltekerjük a tortilla lapokat, egymás mellé sorakoztatjuk a tepsiben, és nyakon öntjük alul, felül paradicsomszósszal. Sajttal meghintve ropogósra sütjük, és egy kis fokhagymás tejföllel meglocsolva tálaljuk. A ragu és a  tepsibe pakolós, tekerős része remekül előkészíthető egy vendégsereg érkezése esetén, a sütést pedig már csak akkor követjük el, amikor megérkezett a társaság.

Enchilada recept

Hozzávalók 4 személyre:

Húsos raguhoz:

  • kb. 60 dkg csirkemell vagy pulykamell (darált hús is lehet),
  • 1/2 hámozott paradicsom konzerv,
  • 4 ek. sűrített paradicsomszósz,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 fej lilahagyma,
  • kevés olívaolaj,
  • 25 dkg vörösbab,
  • fél lime leve,
  • 1-2 tk. oregánó,
  • 2 tk. őrölt, füstölt paprika,
  • só, bors ízlés szerint,
  • 1 tk. római kömény,
  • 1 csipet őrölt chili.

Fűszeres paradicsomszószhoz:

  • 1/2 hámozott paradicsom konzerv,
  • 1 dl sűrű paradicsomlé (passata),
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • pár csipet oregánó, chili,
  • 1 tk. füstölt paprika,
  • só, bors.

További kellékek:

  • 4 db nagy vagy 6 db kisebb tortilla lap,
  • kb. 20 dkg reszelt cheddar sajt,
  • kevés tejföl, fokhagyma, jalapeno paprika és tortilla chips a tálaláshoz.

Elkészítés:

  1. Kevés olívaolajon megdinszteljük az aprított hagymát, pár pillanat alatt a szeletelt fokhagymát, rádobjuk a csíkokra vágott húst, fehéredésig pirítjuk.
    Hús pirítása
  2. Hozzáadjuk a paradicsomot, a szószt, fűszereket, és fedő alatt addig főzzük, amíg jól megpuhulnsk. Ha konzerv babot használunk, akkor adjuk hozzá, amikor már puha a hús. A kész raguba facsarjunk egy kis friss lime levet.
    Mexikói ragu főzése
  3. Amíg fő a ragu, elkészítjük a szószt. A paradicsomszószhoz minden alapanyagot összeturmixolunk, pürésítünk egy botmixer segítségével (ezt könnyítésképpen nem főzzük, és így az aromák is intenzívebbek maradnak).
  4. A tortillákat gazdagon megkenjük a raguval, jól megszórjuk reszelt cheddar sajttal, feltekerjük. 
    Tortilla megtöltése
  5. A tepsi aljába locsolunk kevés paradicsomszószt, erre pakoljuk egymás mellé a töltött tortillákat.
    Tortilla tekercsek a tepsiben
  6. Ráöntjük a paradicsomszósz nagy részét, megszórjuk a sajttal, és 180-190 fokon sütjük, amíg rápirul a sajt (kb. 20 percig).
    Enchilada sütés előtt
  7. Tálalásnál egy kis fokhagymás tejföllel, jalapeno paprikával, tortilla chipsszel kínáljuk.

Enchilada képek

Ha tetszett a fenti Enchilada recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló egytálétel recepteket is: Római, búzadarás gnocchi, Tepsis lecsó recept, Sonkás, sajtkrémes bulgurral töltött paprika recept.

További receptötletek a hozzávalókból: cheddar sajt, chili, csirkemell, hámozott paradicsom, tortilla, vörösbab. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, könnyen elkészíthető, mexikói, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Enchilada recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató