Pitének nevezni is szinte nagyzolás, hiszen szinte semmilyen munkánk nincs vele. Viszont a végeredmény egy nagyon gyümölcsös, roppanós, meleg pite jéghideg vanília fagyival, és persze pisztáciával. Pofonegyszerű, morzsás pite recept következik, amihez még turmixgépre sincs szükség, cserébe viszont bármilyen nyári idénygyümölcsből elkészíthetjük. Ha biztosan gluténmentes zabpelyhet szerzünk be, akkor az egész süti is gluténmentes lesz.
Epres, zabpelyhes crumble pisztáciával recept
Hozzávalók egy 30 cm-es piteformához:
- 10 dkg zabpehely,
- 60 gr pisztácialiszt vagy darált pisztácia,
- 20 gr barna cukor,
- 10 dkg hideg vaj
- csipet só,
- pár szem natúr pisztácia.
- 50-55 dkg eper,
- 2-3 tk. kukoricakeményítő,
- 1-2 ek. barnacukor.
Elkészítés:
- A zabpelyhet, pisztácialisztet, cukrot, sót összekeverjük és elmorzsoljuk a hideg vaj darabkákkal, csak amolyan rusztikus módon.
- A megmosott, lecsepegtetett eper darabokat összekeverjük 1-2 evőkanálnyi barna cukorral, keményítővel, és egy kerámia forma aljába halmozzuk.
- Rámorzsoljuk a zabpelyhes, vajas keveréket, és kb. 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, amíg aranybarnára nem pirul a morzsa. Tálaljuk langyosan, egy kis vanília fagyival, és pisztácia darabokkal bolondítva.