A rakott receptjeim mennyiségéből azt hiszem jól látszik mennyire szeretem ezt a kényelmes főzési metódust. Főleg a home office ebédek alatt szoktam rá arra, hogy mindenféle finomságot bepakolok még reggel, munka előtt a tepsibe, amit aztán 11 körül bedobok a sütőbe, hogy délre elkészüljön egy tartalmas, laktató finomság. Ezek az ételek szinte elronthatatlanok, és a szaftos, szószos alapanyagoktól garantáltan puhára sülnek a húsok, nem kell tartanunk a kiszáradás veszélyétől. Arról nem is beszélve, hogy ezek a különböző ízkombinációk milyen fantasztikusan össze tudnak csiszolódni a tepsiben egy óra alatt. Ezúttal örök kedvencemet, az édesburgonyát rétegeztem csirkemellel, kókusztejben fürdetve és mindenféle izgalmas fűszerrel megbolondítva.
Kókusztejes, édesburgonyás rakott csirke recept
Hozzávalók kb. 4 személyre:
- 60-70 dkg csirkemell filé szelet,
- pár ek. olívaolaj,
- 3-4 édesburgonya akár vegyes színekben (narancs, lila, fehér),
- 3 dl kókusztej,
- só, bors,
- 1-1 tk. római kömény, oregánó, majoranna, paprika, koriander,
- chili ízlés szerint,
- kb. 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
- A csirkemell szeleteket vékonyra kiklopfoljuk, és jól besózzuk, befűszerezzük.
- A burgonyát meghámozzuk és karikákra vágjuk (kb. fél cm-es vastagságúra), majd elkezdjük a rétegezést: a tepsit kikenjük olívaolajjal, erre teszünk egy sor burgonyakarikát, jól megsózzuk, ráfektetjük a fűszeres hús szeleteket, majd ismét burgonyát, végül a húst, mindezt addig folytatva, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
- A rakott húsos zöldséget leöntjük a felrázott kókusztejjel, és reszelt sajttal gazdagon megszórjuk a tetejét. Alufólia alatt sütjük 180 fokon légkeverés mellett kb. 40 percet, majd további 10-15 percig magasabb hőfokon, grillfokozatra kapcsolva rápirítjuk a sajtot.