Pastel de nata, avagy portugál krémes

A világ 50 legjobb édességének egyike

Pastel de nata recept

Minden egyes pastel de nata (pastel de Belém) falat elfogyasztása után a sok évvel ezelőtti portugál utunk jut eszembe, ahol 10 napon keresztül ezt az édességet dézsmáltuk. Megkóstoltuk az autentikus portugál krémest a lisszaboni Pastéis de Belém cukrászdában, aminek a receptjét a mai napig féltve őrzik. Szerencsére a neten fellelhető külföldi receptek egy része elég szuperül reprodukálja a süti ízélményét, mégha nem is olyan tökéletesen igazi, mint az eredeti. A személyes kötődésemtől elvonatkoztatva is rajongok a sütiért: fantasztikus, ahogy a roppanós leveles tészta kosárka körbeöleli a főzött vaníliás, fahéjas krémet, és ez a két teljesen különböző textúra kiegészíti egymást. Az elkészítése egészen egyszerű tud lenni, kevesebb mint egy óra alatt összeállnak, készre sülnek ezek a tündéri, krémes kosárkák, és persze borzasztó gyorsan elfogynak, még langyosan. Ha van kéznél leveles tészta, rapid vendégváró desszertnek is tökéletes. Próbáld ki a receptet, és élvezd te is a világ 50 legjobb édességének egyikét!

Pastel de nata recept

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 4 tojás sárgája,
  • 8 dkg kristálycukor,
  • 2 dkg vaníliás cukor,
  • 2 ek. finomliszt,
  • 1 csipet só,
  • 4 dl tej,
  • 1 nagy egész fahéj rúd (vagy 5-6 kisebb tört fahéjdarab),
  • 1 citrom héja,
  • 1 db vanília rúd, vagy 1 tk. vanília aroma,
  • 25-30 dkg leveles tészta,
  • 1 kis kanál vaj a forma kikenéséhez.

Elkészítés:

  1. A  tojássárgáját a cukorral, vaníliacukorral összeturmixoljuk, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, csipet sóval megszórjuk. Fokozatosan felöntjük a tejjel, jól összedolgozzuk.
  2. Közepes hőfokon, vastag aljú edényben melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a citrom vékonyan, egy darabban lehámozott héját, és az egész fahéjat, vanília rúd kikapart magjait és magát a rudat, majd folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Érdemes egy kézi habverőt használni a kevergetéshez (nagyon fontos, hogy egy pillanatra se hagyjuk abba.) Félretesszük picit hűlni, de közben néhányszor átkeverjük és kihalásszuk belőle a citromhéjat, fahéj és vanília rudakat.
  3. A leveles tésztát egészen vékonyra kinyújtjuk, és a hosszabb részétől indulva, szorosan feltekerjük. A rúdból 12 darabnyi kis csigát vágunk le.
  4. A tésztacsigákat a vágott részüknél helyezzük a vajjal vékonyan kikent muffin formákba, és néha-néha meglisztezve a kezünket óvatosan tésztakosárkává húzzuk szét a csigányi darabokat. Ha úgy tetszik, picit előtte a kezünkkel ellapíthatjuk, kör alakra nyújthatjuk és utána tesszük a muffinsütő aljába, a széleit is felhúzva a forma tetejéig.
  5. Arányosan elosztva a tölteléket megtöltjük a kosárkákat kb. 3/4 részig.
  6. 240 fokos, légkeveréses sütőben sütjük kb. 12-15 percig, amíg helyes pirult, helyenként szinte feketés pöttyök képződnek. Rácson hagyjuk picit hűlni, majd fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Frissen, még langyosan a legfinomabb, de a fagyasztást is jól bírja.

Pastel de nata, avagy portugál krémes képek

Ha tetszett a fenti Pastel de nata recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló desszert recepteket is: Trüffel golyó receptek, Vörösborban posírozott körte recept, Szőlős chia puding recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fahéj, finomliszt, leveles tészta, tojás, vanília. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, péksütemény, portugál, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Pastel de nata recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Fahéjas alma koszorú recept
péksütemény

Fahéjas alma koszorú

Bundás alma leveles tésztában

Szilvás cobbler recept
pite

Szilvás cobbler

Mennyei gyümölcspite szuperegyszerűen elkészítve

Empanada recept
street food

Empanada

Gasztro-kényeztetés spanyol módra

 Nutellás babka muffin recept
péksütemény

Nutellás babka muffin

Mutatós cukiság az ünnepekre

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató