A sárgabarackmag lisztet leginkább csak a 2021. évi Cukormentes Ország Tortájából, a Beszterce rózsájából ismerjük, holott fantasztikus tulajdonságainak köszönhetően pillanatok alatt népszerű alapanyaggá válhat a konyhánkban. Az íze egészen különleges, a friss sárgabarack és a mandula találkozását képzeljétek magatok elé. Az egyedülálló, aromás ízélmény mellett kreatívan segíti a gluténmentes receptek kikísérletezését, és tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével. Az aszalt gyümölcsökkel és zabpehellyel gazdagított, sárgabarackmag lisztből készülő keksz szuper alternatíva egészséges, rostdús uzsonnaként vagy tízóraiként, az elkészítése pedig pofonegyszerű.
Sárgabarackmagos, zabpelyhes keksz recept
Hozzávalók kb. 30 kekszhez:
- 8 dkg kristálycukor,
- 10 dkg puha vaj,
- 1 zacskó vaníliacukor,
- 15 dkg sárgabarackmag liszt,
- 10 dkg gluténmentes zabpehely,
- 1 tojás,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- kb. 15 dkg aszalt gyümölcs: sárgabarack, vörösáfonya, eper vegyesen,
- 10 dkg étcsokoládé,
- 2-3 ek. napraforgóolaj.
Elkészítés:
- A cukrokat a puha vajjal és tojással habosra turmixoljuk.
- A sárgabarackmaglisztben elkeverjük a szódabikarbónát, sót, és a zabpehellyel együtt hozzáadjuk a tojásos habhoz,keverőlapát segítségével összedolgozzuk.
- Az aszalt gyümölcsöket kis darabokra vágjuk, és elkeverjük a tésztával.
- Fagyis kanál, kekszadagoló vagy evőkanál segítségével kupacokat formázunk a masszából a sütőpapírral borított tepsin. Nem szükséges túl messze tenni egymástól a kekszeket, mert kevéssé nőnek meg eredeti méretükhöz képest. A kupacokat ellapítjuk, és egy villa segítségével lenyomkodjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 10 percig.
- Ha kihűltek a kekszek, étcsokival feldobhatjuk a felszínüket. Étcsokoládét olvasztunk kevés napraforgóolajjal, majd egy kancsó segítségével, cikk-cakk alakban meglocsoljuk a kekszeket.