Kiskoromban sosem szerettem a klasszikus paradicsomlevest. Anya otthon ilyet nem főzött, így csak a menzás, betűtésztás paradicsomlevessel találkoztam, mindaddig, amíg meg nem érintett az olasz gasztronómia szele. Innentől kezdve természetesen új értelmet nyert számomra a paradicsomleves, új világ nyílt meg, pont úgy, mint a rizibi vs. risotto univerzumban. :)
Toszkán paradicsomleves recept
Hozzávalók kb. 4 főre:
- 3 db jó minőségű, olasz hámozott paradicsom konzerv
- 1 nagy marék friss bazsalikom levél
- só, bors,
- 1 kk. fűszerkeverék: oregánó, kakukkfű, zsálya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 6-7 gerezd fokhagyma
- néhány ek. olívaolaj
- 1-2 l zöldség leves alaplé
- a tálaláshoz: minimozzarella golyók, só, bazsalikom
Paradicsomleves elkészítése:
- Kevés olívaolajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát, a fokhagyma gerezdek 80%-át felszeleteljük és a finom illat megérkezéséig megfuttatjuk az edényben.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, jól összekeverjük, felöntjük a zöldséglével, és fűszerezzük a szárított fűszerekkel.
- Alacsony lángon összefőzzük, és amikor már a hagyma is megpuhult, meghintjük egy marék bazsalikom levéllel, a maradék fokhagymával és botmixer segítségével rusztikusra pürésítjük. Az állagát a krémleves és klasszikus leves közötti sűrűségre szoktam beállítani, így nem túl sűrű, de még kellemesen selymes, zamatos, testes.
- A mini mozzarellagolyókat megsózom, meghempergetem aprított bazsalikomlevelekben és ezzel tálalom, plusz ízlés szerint meglocsolom egy kis fokhagymás, chilis olívaolajjal.