A legfinomabb kifli recept

Kényeztessük magunkat és családunkat frissen sült, pihe-puha kiflivel!

A legfinomabb kifli recept

Egy ország hálás Misinek, a péknek ezért a fantasztikusan puha, vajas kifli receptért. Anyukám, és barátnőim is elkészítették különböző gasztrooldalak, blogok receptjei alapján, de az arányok mindenhol szinte ugyanazok voltak és nem véltetlenül. Ez a tökéletes és mondhatni elronthatatlan receptje az igazi, pihe-puha kiflinek.

A legfinomabb kifli recept

Hozzávalók 10 db kiflihez:

  • 3,5 dl tej
  • 30 g friss élesztő
  • 25 g cukor
  • 30 g puha vaj
  • 50 dkg BL80 kenyérliszt
  • 1 csapott ek. só

Kifli készítés lépésről lépésre:

  1. A meglangyosított tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk a friss élesztőt. (Magára hagyjuk, amíg a teteje szép habos lesz az élesztőtől.)
  2. Kimérjük a többi hozzávalót és összekeverjük a felfutott, élesztős tejjel, gép segítségével jól kidagasztjuk a tésztát (ha nincs gépünk, a kezünkkel is szuper lesz, csak picit fárasztóbb). 
  3. Konyharuhával letakart edényben kelesztjük kb. 45-50 percet, amíg a duplájára nő a tészta.
  4. 10 darabba (vagy 2 nagy darabba) tépjük a tésztát és még 10 percet kelesztjük a bucira formázott tésztakupacokat, konyharuhával letakarva. 
  5. Ha 10 darab tésztagombócunk van, akkor mindegyiket nagyon vékony háromszög alakúra kinyújtjuk és a széles végétől szorosan feltekerjük. Ha két kupacból dolgozunk, akkor két nagy, vékony kört nyújtunk és a kört vágjuk fel háromszögekre (egy körből 6 háromszöget vágtam), amit az előzőek szerint feltekerünk.
  6. 15 percig tovább pihentetjük egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, konyharuhával letakarva. Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
  7. Sütés előtt közvetlenül megspricceljük vagy megkenjük vízzel a kifliket (ha szeretjük, nagy szemű sóval vagy szezámmaggal megszórhatjuk) és irány a sütő. Kb. 12 perc alatt aranybarnára sülnek a kiflik. 
  8. Ha kivesszük a sütőből, ismét lespricceljük vízzel, még forrón a kifliket.

Tipp: készítettem már teljes kiőrlésű kiflit is a fenti recept alapján, csupán a liszt összetételén változtattam. 25 dkg teljes kiőrlésű és 25 dkg kenyérlisztet használtam és ugyanolyan finom, pihe-puha kiflik készültek.

A legfinomabb kifli recept képek

Ha tetszett a fenti A legfinomabb kifli recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pékáru recepteket is: Muffin buci recept, Zabpelyhes stangli recept, Édesburgonyás, cukkinis marharagu tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: friss élesztő, kenyérliszt, tej, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: kenyérféle, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

5 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 4.8

A legfinomabb kifli recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató