Római gnocchi

Gnocchi alla romana

Római, búzadarás gnocchi

Ez az olasz, Lazio tartományból származó, búzadara alapú gnocchi recept egyáltalán nem hasonlít a klasszikus, burgonyából készült gnocchira. Tésztagyúrás helyett egy sós grízt készítünk, amiből korongokat szaggatva egy csodás egytálételt sütünk a sütőben. Ahogy a legtöbb olasz ételről elmondható: az egyszerűségében és a kevés, de jó minőségű alapanyagok használatában rejlik a varázsa. A római gnocchi lágyan omladozó búzadarás falatjaiban érezni a vaj simogatását, a szerecsendió előkelőségét, és a parmezán sajt hozzáadott “fűszerességét”, amitől tökéletesen kerek ez az egyszerű, mégis fenséges itáliai ínyencség. Egytálételként önmagában, vagy egy jó kis, bazsalikomos, paradicsom szósszal, és akár ennek csirkemelles kiegészítésével, "köretként" is prezentálhatjuk.

Római gnocchi recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 l tej,
  • 30 dkg búzadara,
  • 10 dkg vaj,
  • 1 ek. só,
  • frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint,
  • 10 dkg parmezán sajt,
  • 2 tojássárgája.

Elkészítés:

  1. A tejet a sóval, búzadarával és 1-2 ek. vajjal elkezdjük lassan felmelegíteni, folyamatos keverés mellett. Amikor sűrűsödik, még jobban figyelünk az állandó keverésre, nehogy véletlenül odakapjon az edény aljára.
  2. A sűrűsödés kezdetétől kb. 5 perc alatt meg is fő a búzadara. Ekkor zárjuk is el a főzőlapot, fűszerezzük frissen őrölt szerecsendióval, és keverjük hozzá a reszelt sajt felét.
  3. Amikor már legalább langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és jól összedolgozzuk.
  4. Kétféleképpen is továbbléphetünk: kiterítjük egy tálcára a főtt darát, és hűtőbe tesszük néhány órára, vagy egy éjszakára, majd nagyobb pogácsa szaggatóval/pohárral köröket szaggatunk belőle, és ezt helyezzük picit egymást fedve egy kivajazott tepsibe. A másik variációban kétfelé vesszük a darát és egy sütőpapírral halmozzuk, majd feltekerjük benne, mint egy rétest/bejglit, és a több órás hűtős pihentetést követően egyszerűen szeletekre vágjuk egy vizezett késsel. Majd ugyanúgy kivajazott tepsibe tesszük, egymást fedve a korongokat.
  5. A dara korongokat megkenjük olvasztott vajjal, vagy kis darabokban vajat vágunk a tetejükre, megszórjuk reszelt sajttal.
  6. 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, amíg meg nem pirul a teteje.

Római gnocchi képek

Ha tetszett a fenti Római, búzadarás gnocchi, akkor nézd meg ezeket a hasonló egytálétel recepteket is: Karfiol curry recept, Tepsis lecsó recept, Sonkás, sajtkrémes bulgurral töltött paprika recept.

További receptötletek a hozzávalókból: búzadara, parmezán sajt, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, olasz.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Római, búzadarás gnocchi

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató