Tepsis lecsó bulgurral és virslivel

Hagyománykövetés a sütőben

Tepsis lecsó recept

A lecsós receptek is legalább olyan csodálatosak, mint a töltött káposztásak: ahány ház és otthon, annyiféle különböző jól bevált receptúra. Ezek szépen megférnek egymás mellett, mindet másért szeretjük. Nálunk pl. ha "klasszikus" lecsó készül, akkor abban a zöldségek mellett általában van tojás, és valamilyen gabona, mint pl. rizs, bulgur, quinoa, köles, és egy kis virsli is. Hasonló "lecsó-konstrukció" készült most is, egy jelentős különbséggel: tepsit kaptam elő hozzá, nem pedig serpenyőt. Azon túl, hogy nem kellett annyit foglalkoznom vele, mert a sütőben szépen elvolt magában a nagy adag lecsó, egyszerűen más íze lett, mintha a főzőlapon készült volna. Egy pindurival teltebb, zamatosabb, ízletesebb lett: olyan volt, mintha már egy napot összeértek volna az ízek hűtőben, de talán még ez sem fejezi ki eléggé a különbséget. Szinte már a bográcsos, fatűzön főtt lecsóval vetekedett az íze. Így szeretettel ajánlom a receptet azoknak, akik szívesen kísérleteznek a különböző lecsó receptekkel.

Tepsis lecsó recept

Hozzávalók:

  • 5-6 db paradicsom,
  • 5 db édes zöldpaprika,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • néhány karika vastag füstölt kolbász,
  • néhány ek. olívaolaj,
  • 3-4 ek. őrölt édes piros paprika,
  • só ízlés szerint,
  • 30 dkg virsli,
  • kb. 20 dkg bulgur,
  • 2-2,5 dl víz.

Elkészítés:

  1. A zöldségeket előkészítjük: megmossuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát pedig picire aprítjuk. A bulgurt bő vízzel átöblítjük.
  2. A tepsi aljára kevés olajat öntünk, erre tesszük az átöblített bulgurt, rá a hagyma/fokhagyma felét, majd a paprikát, paradicsomot, a maradék hagymákat, néhány karika kolbászt.
  3. Öntünk rá kb. 2-2,5 dl vizet, fűszerezzük piros paprikával, sóval. Alufóliával lefedve sütjük 180 fokon kb. 20-30 percig, ezt követően átkeverjük, és ha szükséges, még adunk hozzá vizet. 
  4. Ha már szinte megpuhult a bulgur, és a zöldségek, hozzákeverjük a feldarabolt virslit, és fólia nélkül kb. 10-15 perc alatt, párszor átkeverve, készre főzzük.

Tepsis lecsó bulgurral és virslivel képek

Ha tetszett a fenti Tepsis lecsó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló egytálétel recepteket is: Karfiol curry recept, Római, búzadarás gnocchi, Sonkás, sajtkrémes bulgurral töltött paprika recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bulgur, fokhagyma, kolbász, paradicsom, tv paprika, virsli, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, lecsó szezon, magyar, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Tepsis lecsó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató