Lecsó krémleves kolbász chips-szel és sült szalonnával

Koncentrált lecsó íz levesbe varázsolva

Lecsó krémleves recept

A toplistás nyári ételek között legtöbbünk fejében, íz-emlékeiben ott dübörög a lecsó gondolata. Nyaranta különböző verziókban szoktuk elkészíteni: hagyományosan paprikával, paradicsommal és hagymával, tojással, virslivel vagy kolbásszal tuningolva, plusz zöldségekkel, így pl. cukkinivel, padlizsánnal gazdagítva, vagy akár gabonával, rizzsel, bulgurral, kölessel variálva, lángosba töltve. A mediterrán lecsó verziók széles tárházáról nem is beszélve. Ha egy igazán koncentrált lecsó ízre vágyunk, érdemes kipróbálni ezt a lecsó krémleves receptet, amelyben nem történik más, mint a klasszikus lecsó-alapanyagok lepürésítése, selymesítése egy kis szűréssel. Nagy kedvence lehet a lecsó rajongóknak egy kis friss kenyérrel, és természetesen sült szalonnával, pirított kolbász chips-szel, leheletnyi tejföllel tálalva.

Lecsó krémleves recept

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 10 dkg kolozsvári szalonna,
  • 2 közepes fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 2 db kápia paprika,
  • 3 púpos tk. édes őrölt paprika,
  • 8-9 db édes zöldpaprika,
  • 7-8 db paradicsom,
  • víz a főzéshez,
  • ízlés szerint kevés tejszín (1-2 dl),
  • só, bors,
  • tálaláshoz friss petrezselyem, tejföl, bagett, 8 karika vékony kolbász.

Elkészítés:

  1. A szalonnát kis kockákra vágva, zsírjára sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsírban megdinszteljük az aprított vöröshagymát, rádobjuk az őrölt piros paprikát, reszelt fokhagymát, majd jöhetnek is a zöldségek: kápia paprika, zöldpaprika, paradicsom kis darabokra vágva.
  2. Pár perc párolást, keverést követően annyi vízzel öntjük fel, ami nem lepi el, kb. egy ujjnyival alacsonyabban legyen a víz szintje a zöldségeknél, hiszen azok is sok vizet engednek majd magukból. Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint.
  3. A megpuhult zöldségeket alaposan lepürésítjük egy botmixerrel, majd egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, hogy selymesebb textúrát biztosítsunk a krémlevesnek. Ezen a ponton lehetséges még egy kicsit lazítani, krémesíteni és egyben hígítani főzőtejszínnel, ha szeretnénk, de akár ki is hagyhatjuk ezt a lépést.. 
  4. A vékonyra vágott kolbász karikák mindkét oldalát megpirítjuk, ezzel, a kisütött szalonna darabkákkal, tejföllel, frissen aprított petrezselyemmel, bagettel vagy kenyérrel tálaljuk.

Lecsó krémleves kolbász chips-szel és sült szalonnával képek

Ha tetszett a fenti Lecsó krémleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló krémleves recepteket is: Kolbászos édesburgonya krémleves recept, Sajtkrémleves bacon csipsszel recept, Őszibarack krémleves főzés nélkül recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, kápia paprika, kolbász, kolozsvári szalonna, paradicsom, tv paprika, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: gluténmentes, krémleves, lecsó szezon, leves, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Lecsó krémleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató