Mennyeien sajtos, krémes, és selymes finomság a kétféle, hazai sajtból készült, ropogós bacon csipsszel kísért sajtkrémleves. Igazi, téli, lélekmelengető finomság, ami kiváló előfutára lehet a főételnek egy vendégváró ebéden vagy vacsorán. A sajtok típusát bátran lehet variálni, kiegészíteni, lecserélni, de mindenképpen jól áll a sajtkrémlevesnek, ha többféle sajtot használunk hozzá.
Sajtkrémleves bacon csipsszel recept
Hozzávalók:
- kb. 4-5 dl zöldségalaplé (½ db zeller, 1 kis karalábé, 2 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db petrezselyem gyökér felhasználásával készített zöldség alaplé),
- 1 db közepes burgonya,
- 2 dl főzőtejszín,
- 10 dkg érlelt kemény sajt,
- 10 dkg füstölt parenyica,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 20-30 gr vaj,
- pár ek. olívaolaj,
- 1 késhegynyi őrölt, vagy frissen reszelt szerecsendió,
- 8 szelet bacon szalonna.
Elkészítés:
- A vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rádobjuk a reszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük a zöldség alaplével, és puhára főzzük.
- Ezt követően leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sajtokat. Amint elolvadt a sajt, felöntjük tejszínnel. Fűszerezzük frissen őrölt szerecsendióval, és szükség szerint, egy kis sóval. A zöldség alaplé és a tejszín mennyiségével tudjuk szabályozni a krémleves sűrűségét, ízlés szerint.
- A bacon szeleteket 200 fokon ropogósra sütjük a sütőben, ezzel és néhány, vékony, kis szelet sajttal tálaljuk a sajtkrémlevest.