Gyömbéres, mézes gesztenyekrémleves sült csicsókával

Ünnepi fogás a karácsonyi asztalra

Gyömbéres, mézes gesztenyekrémleves recept

Képzeljetek el egy olyan gesztenyekrémlevest, ami egyszerre selymesen édes, izgalmasan csípős és finoman sós. Isteni ízkavalkádot alkot a méz, gyömbér, gesztenye, és póréhagyma az edényben. Mindezt a kellemesen megpirított, sült csicsóka koronázza meg. Szerintem elképesztően finom és elegáns krémleves. A receptet Széll Tamástól tanultam, aki a Lidl Konyha Segít a séf című, karácsonyi szakácskönyvében írta le ezt a szuper levest.

Gyömbéres, mézes gesztenyekrémleves recept

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 50 dkg natúr gesztenyemassza,
  • 5-6 d tej,
  • 2 dl tejszín,
  • 5-6 dl zöldség vagy húsleves alaplé,
  • 1/2 póréhagyma, 
  • fejenként 1 db csicsóka (4-6 db),
  • 5-6 ek. méz,
  • kb. félkisujjnyi gyömbér,
  • 1 csipet őrölt szerecsendió, 
  • 6-8 ek. olívaolaj,
  • 2 ek. vaj,
  • só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. A csicsókákat alaposan megmossuk és héjastól betesszük a sütőbe, sózzuk, meglocsoljuk pár tk. olajjal. 170 fokos sütőben sütjük puhára kb. 40-45 percig.
  2. A gesztenyekrémleveshez a póréhagymát kb. 2-3 ek. olaj és 2-3 ek. vaj keverékén megpirítjuk. Hozzáadjuk a mézet, reszelt gyömbért, szerecsendiót. Egy-két percig futtatjuk, míg a méz picit felhabosodik. Hozzáadjuk a tejet és a gesztenyemasszát. 
  3. Felforraljuk, közben folyamatosan keverhetjük, mert a gesztenyétől egyre sűbb lesz a leves. Alaplével hígítjuk a krémleves állag eléréséig.
  4. Pár percig forraljuk, sózzuk, utolsó pillanatban adjuk hozzá a tejszínt, majd botmixerrel pürésítjük. 
  5. A tálaláshoz passzírozzuk át a levest egy finom szűrőn. 
  6. Ha elkészült a csicsóka, cikkekre vágjuk és forró serpenyőben megpirítjuk a vágott felüket, pici mézzel meglocsoljuk, és megsózzuk, összerázzuk. 
  7. Tálalásnál a tányér közepébe halmozzuk a sült csicsókát, köré öntjük a forró gesztenyekrémlevest.

Gyömbéres, mézes gesztenyekrémleves sült csicsókával képek

Ha tetszett a fenti Gyömbéres, mézes gesztenyekrémleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló krémleves recepteket is: Kolbászos édesburgonya krémleves recept, Sajtkrémleves bacon csipsszel recept, Őszibarack krémleves főzés nélkül recept.

További receptötletek a hozzávalókból: csicsóka, gesztenyepüré, gyömbér, méz. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: gluténmentes, karácsonyi, krémleves, leves.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

3 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Gyömbéres, mézes gesztenyekrémleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató