Almás zellerkrémleves sajtos bagettel

Nagybetűs zeller leves

Almás zellerkrémleves recept

Zellerre leggyakrabban húsleves főzésnél gondolunk, holott különlegesen finom ízeket rejt magában, amit vétek nem felfedezni. Sült krumpli helyett a megpucolt, felkockázott zeller istenien aromás, sült köretet ad, és a marharaguhoz társított zeller is kellemes meglepetéseket tartogat magában. Ennél a receptnél reflektorfénybe emeljük a zellergumót úgy, ahogy van: héjastól, egészben sütjük meg. A karamellásan édeskésre sült zellert almával és pár csepp citromlével savanyítjuk, majd a tejszínnel fokozzuk a krémességét. Sajtos bagett pirítóssal tálalva egy különlegesen finom és elegáns krémlevest szervírozhatunk az asztalra.

Almás zellerkrémleves recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1  fej zeller,
  • 1-1,5 dl főzőtejszín,
  • 1 db kisebb fehér- vagy vöröshagyma,
  • pár evőkanálnyi olívaolaj,
  • kb. 1 l zöldség alaplé (zöldségekből főzött alaplé: 1-1 db zeller, vöröshagyma, répa, fehérrépa, friss cs. petrezselyem),
  • 1 db nagyobb piros alma,
  • kis darab trappista sajt,
  • 1 db bagett,
  • 1 csipet frissen őrölt szerecsendió,
  • pár csepp citromlé,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só, bors.

Elkészítés:

  1. A zellergumót alaposan megmossuk, megszárítjuk, és alufóliába csomagolva 180-200 fokon héjastól, egészben sütjük kb. 1,5-2 óráig, amíg teljesen puhára nem sül (ezt akár előző este is elkészíthetjük). Ha kihűlt, meghámozzuk, és kisebb kockákra aprítjuk.
    Zellergumó megsütése egészben, héjában
  2. Kevés olívaolajon megdinszteljük a felaprított fehérhagymát, hozzádobjuk a felkockázott, meghámozott almát és zellert. Pár percig együtt pirítjuk.
    Zeller és alma hozzáadása a leveshez
  3. Belereszeljük a fokhagymát, és amint megcsap minket az illata, felöntjük a zöldségalaplével. Kb. 20 percig főzzük így, közepesen alacsony hőfokon a levest. 
    Felöntjük zöldségalaplével
  4. Közben pedig elkészítjük a levesbetétet: a bagett szeleteket megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokon (grill fokozaton) megpirítjuk a sütőben. (Addig pirítjuk, amíg ropogósra nem sül a sajt a bagetten. Kb. 10 perc.)
  5. Botmixer segítségével pürésítjük a leves tartalmát. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés frissen őrölt szerecsendióval, és pár csepp friss citromlével. 
  6. Hozzáadjuk a tejszínt (ha hígabbra szeretjük a krémleveseket, akkor több tejszínt), összekeverjük, és 1-2 percig melegítjük forráspontig (ha már forrna, gyorsan zárjuk el). Vigyázzunk, nehogy a tejszín és a krémes textúra miatt az alja odaégjen (érdemes párszor átkeverni fakanállal). Ha a fűszerezéssel is ki vagyunk békülve, készen is vagyunk. Friss borssal, petrezselyemmel megszórva, és ropogós, sajtos bagett pirítósokkal tálaljuk.

Tippek:

  • Zöldségleves helyett akár az ebédről maradt húsleves alaplevet is használhatjuk.
  • A recept jól működik friss zellergumóval is, így viszont érdemes kisebb kockákra vágni, és addig főzni, amíg a zeller meg nem puhul.
  • Tejszín helyett akár növényi tejszín is használható hozzá, de akár el is hagyható.
  • Az egészben sült zellergumóból mennyei zellerpüré vagy zelleres burgonyapüré készíthető, ami nagyon egészséges és változatos köret alternatívát jelent.
  • Levesbetétként vékony, sült szalonna csík, sajtchips és pirított, friss gomba is ideális lehet.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a levesfőzéshez.

Almás zellerkrémleves sajtos bagettel képek

Ha tetszett a fenti Almás zellerkrémleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló krémleves recepteket is: Kolbászos édesburgonya krémleves recept, Sajtkrémleves bacon csipsszel recept, Őszibarack krémleves főzés nélkül recept.

További receptötletek a hozzávalókból: alaplé, alma, főzőtejszín, trappista sajt, vöröshagyma, zeller. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: gluténmentes, krémleves, leves, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Almás zellerkrémleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató