Olyan gazdag aromája és ízvilága van önmagában a kápia paprikának, pláne megsütve, hogy szinte alig szükséges hozzá fűszereket használni. Szimplán sóval, borssal is szuperül működne, de a frissesség és az élénk színek kedvéért szerintem jól áll neki egy kis petrezselyem, és zöldhagyma karika a finish-ben. Az őszi szezon kedvence lehet a sült paprika krémleves, amihez gazdaságosan felhasználhatjuk a megmaradt hús- vagy zöldségleves levét. Sőt, ha maradna belőle, sokoldalúan újrahasznosíthatjuk szendvics- vagy tésztakészítéshez is.
Sült paprika krémleves recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg kápia paprika,
- 8 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- só, bors,
- kevés olíva- vagy napraforgóolaj,
- 2-4 dl zöldség- vagy húsleves alaplé (esetleg víz),
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 1-2 szál zöldhagyma,
- 2 dl tejszín (elhagyható, és/vagy akár kókusztejre is cserélhető).
Elkészítés:
- A kápiapaprikákat megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, kivesszük a magokat és a magházat. Pár csepp olajjal megkent, sütőpapíros tepsire tesszük a paprikaszeleteket, mellé dobunk 6 gerezd fokhagymát héjastól, sózzuk, borsozzuk, és pár csepp olajjal még meglocsoljuk. 180 fokon, légkeverés mellett sütjük kb. 40 percig, félidőben megfordítjuk a paprikaszeleteket. Megvárjuk, amíg picit kihűl, majd a krémesre sült fokhagyma gerezdeket megszabadítjuk a héjuktól.
- Kevés olajon aprított vöröshagymát dinsztelünk, rádobunk, két friss fokhagymagerezdet aprítva, majd a sült paprikát és fokhagymakrémet. Felöntjük annyi zöldségalaplével vagy vízzel, amennyi ellepi.
- Felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük (a botmixer olyan profi munkát tud végezni, hogy még a paprikahéj lehúzásával sem kell bajlódnunk, ami duplán jó, hiszen szép színt kölcsönöz a levesnek).
- Tejszínnel selymesítjük, krémesítjük, ezzel is forralunk rajta egy picit, majd elzárjuk alatta a főzőlapot, friss, aprított petrezselyemmel, és zöldhagyma karikákkal szórjuk meg. Egy kis pirított bagettel tálaljuk.
Tippek:
- A vasárnapi húslevesből maradt alaplevet, zöldségleves levét remekül újrahasznosíthatjuk a krémleves elkészítéséhez. Azon túl, hogy jó helyre kerül a maradék, fantasztikus ízt ad a levesnek, ha nem csak vízzel gazdagítjuk.
- Ha maradna a levesből, remekül felhasználható egy kis átalakítással szendvicskrémként: tegyünk hozzá egy kis reszelt sajtot, vagy feta sajtot, és készítsünk belőle melegszendvicset, vagy csak „nyersen” kenjük meg a kenyér- vagy kifliszeleteket vele.
- Akár tésztaszószként is kiválóan funkcionál a maradék paprika krémleves: főzzünk ki egy adag tésztát (al dentere, még feszesre), például pennét, öntsük nyakon a paprikakrémmel, és ezzel főzzük tovább. Egy kis mediterrán ízvilágért fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sült paprika krémleveshez.