Sült paprika krémleves

Új krémleves kedvenc a láthatáron

Sült paprika krémleves recept

Olyan gazdag aromája és ízvilága van önmagában a kápia paprikának, pláne megsütve, hogy szinte alig szükséges hozzá fűszereket használni. Szimplán sóval, borssal is szuperül működne, de a frissesség és az élénk színek kedvéért szerintem jól áll neki egy kis petrezselyem, és zöldhagyma karika a finish-ben. Az őszi szezon kedvence lehet a sült paprika krémleves, amihez gazdaságosan felhasználhatjuk a megmaradt hús- vagy zöldségleves levét. Sőt, ha maradna belőle, sokoldalúan újrahasznosíthatjuk szendvics- vagy tésztakészítéshez is.

Sült paprika krémleves recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg kápia paprika,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • só, bors,
  • kevés olíva- vagy napraforgóolaj,
  • 2-4 dl zöldség- vagy húsleves alaplé (esetleg víz),
  • 1 kis csokor petrezselyem,
  • 1-2 szál zöldhagyma,
  • 2 dl tejszín (elhagyható, és/vagy akár kókusztejre is cserélhető).

Elkészítés:

  1. A kápiapaprikákat megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, kivesszük a magokat és a magházat. Pár csepp olajjal megkent, sütőpapíros tepsire tesszük a paprikaszeleteket, mellé dobunk 6 gerezd fokhagymát héjastól, sózzuk, borsozzuk, és pár csepp olajjal még meglocsoljuk. 180 fokon, légkeverés mellett sütjük kb. 40 percig, félidőben megfordítjuk a paprikaszeleteket. Megvárjuk, amíg picit kihűl, majd a krémesre sült fokhagyma gerezdeket megszabadítjuk a héjuktól.
  2. Kevés olajon aprított vöröshagymát dinsztelünk, rádobunk, két friss fokhagymagerezdet aprítva, majd a sült paprikát és fokhagymakrémet. Felöntjük annyi zöldségalaplével vagy vízzel, amennyi ellepi.
  3. Felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük (a botmixer olyan profi munkát tud végezni, hogy még a paprikahéj lehúzásával sem kell bajlódnunk, ami duplán jó, hiszen szép színt kölcsönöz a levesnek).
  4. Tejszínnel selymesítjük, krémesítjük, ezzel is forralunk rajta egy picit, majd elzárjuk alatta a főzőlapot, friss, aprított petrezselyemmel, és zöldhagyma karikákkal szórjuk meg. Egy kis pirított bagettel tálaljuk.

Tippek:

  • A vasárnapi húslevesből maradt alaplevet, zöldségleves levét remekül újrahasznosíthatjuk a krémleves elkészítéséhez. Azon túl, hogy jó helyre kerül a maradék, fantasztikus ízt ad a levesnek, ha nem csak vízzel gazdagítjuk.
  • Ha maradna a levesből, remekül felhasználható egy kis átalakítással szendvicskrémként: tegyünk hozzá egy kis reszelt sajtot, vagy feta sajtot, és készítsünk belőle melegszendvicset, vagy csak „nyersen” kenjük meg a kenyér- vagy kifliszeleteket vele.
  • Akár tésztaszószként is kiválóan funkcionál a maradék paprika krémleves: főzzünk ki egy adag tésztát (al dentere, még feszesre), például pennét, öntsük nyakon a paprikakrémmel, és ezzel főzzük tovább. Egy kis mediterrán ízvilágért fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sült paprika krémleveshez.

Sült paprika krémleves képek

Ha tetszett a fenti Sült paprika krémleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló krémleves recepteket is: Kolbászos édesburgonya krémleves recept, Sajtkrémleves bacon csipsszel recept, Őszibarack krémleves főzés nélkül recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, főzőtejszín, kápia paprika, petrezselyem, vörösbor. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: krémleves, leves, vegetáriánus, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sült paprika krémleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató