Ha a húsvéti sonka és tojás kombinációját már meguntuk, használjuk fel az ebédhez a “maradék” füstölt sonkát. Édes, piros húsú paprikába töltve, fantasztikus íz-összhatást érhetünk el a sós, füstös sonkával. Zöldhagymás, petrezselymes, főtt bulgurral, és termelői sajtkrémmel egészítjük ki, így egy csodás tölteléket fogunk kapni, amit sajttal a tetején megsütve, kész is a teljes értékű ebéd vagy vacsora. A recept olyannyira sikert tud aratni, hogy ha éppen nincs maradék húsvéti sonka, akkor is érdemes kipróbálni vega verzióban, más zöldséggel is kísérletezve, vagy a sonkát lecserélve pl. pirított csirkemell kockákra.
Sonkás, sajtkrémes bulgurral töltött paprika recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db nagy piros kaliforniai paprika,
- 1 bögre bulgur,
- 1,5-2 bögre víz,
- pár csepp olívaolaj,
- 3 szál zöldhagyma,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 késhegynyi őrölt római kömény,
- 3-4 szelet füstölt sonka,
- 10-15 dkg natúr sajtkrém,
- 1 csokor friss petrezselyem,
- 10 dkg reszelt trappista sajt.
Elkészítés:
- Pár csepp olajon megdinszteljük a karikákra vágott zöldhagymát, rádobjuk az átmosott bulgurt, 1-2 percig pirítjuk, majd legalább másfélszeres vízzel felöntjük, és fedő alatt főzzük. Fűszerezzük sóval, borssal, római köménnyel. Forraljuk fel, majd vegyük vissza alacsony hőfokra, kb. 20 perc alatt teljesen megpuhul. Az utolsó 10 perc alatt már el is zárhatjuk alatta a főzőlapot, a gőzben, a fedő alatt készre fő.
- A megfőtt bulgurt összekeverjük a sajtkrémmel, az aprított petrezselyemmel és a kis kockákra vágott sonkával.
- A félbevágott, magházától és magoktól megszabadított paprikákat megtöltjük a sonkás, sajtkrémes bulgurral, majd reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Pár csepp olívaolajjal megkenjük a tepsi alját, erre tesszük a töltött paprikákat, és 180 fokon sütjük légkeverés mellett kb. 30 percig.