Cukkini pizza

Gluténmentes zöldséglepény pizzázáshoz hangolva

Cukkinipizza recept

A polenta pizzához hasonlóan a cukkini pizza is egy trükkös "pizza" recept, aminek valójában sok köze nincs az igazi olasz pizzához, összhatásában mégis nagyon hasonlít rá, viszont cserébe sokkal könnyedebb, és egyszerűen alakítható gluténmentes verzióra. A cukkiniből készült "burgonyatócsni" és a paradicsomos pizza találkozása egy ételben. Nagy előnye, hogy gyorsabban elkészül, hiszen nincs szükség tésztadagasztásra, kelesztésre, nyújtásra, és a vendégváráshoz jól előre tudunk dolgozni vele: megsütjük a lepényt, megpakoljuk pizza feltétekkel, és már csak be kell dobnunk a sütőbe, amikor megérkeztek a vendégek. 

Cukkini pizza recept

Hozzávalók 2 személyre:

Cukkini lepényhez:

  • 50 dkg reszelt cukkini,
  • 1 tk. só,
  • 2 tojás, 
  • 15 dkg rizsliszt/gluténmentes lisztkeverék/kenyérliszt,
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt.

Pizza feltéthez:

  • 1 konzerv hámozott paradicsom,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kk. só,
  • 1 kis csokor bazsalikom,
  • kevés olívaolaj,
  • 4-5 szelet sonka,
  • 6-8 db koktélparadicsom,
  • 1 marék friss rukkola,
  • 15 dk mozzarella sajt.

Elkészítés:

  1. Héjastól vagy anélkül lereszeljük a cukkinit nagy lyukú sajtreszelőn, megsózzuk, hozzákeverjük a felvert tojást, lisztet és a parmezánt. Jól összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt pizzaformába öntjük. 200 fokos sütőben elősütjük kb. 25 percig légkeverés mellett. 
  2. Amíg sül a cukkinilepény, elkészítjük minden idők egyik leggyorsabb és legzamatosabb pizzaszószát: a hámozott paradicsomot sóval, fokhagymával, és a friss bazsalikommal együtt összepürésítjük botmixerrel vagy aprítógéppel, és már kész is a fűszeres, fantasztikusan paradicsomos ízű pizzaszósz. 
  3. Ha kicsit már megpirult a cukkinilepény teteje, kivesszük, és kb. 5 perc pihentetés után megkenjük a pizzaszósszal, megpakoljuk sonkával, paradicsommal, mozzarellával, majd néhány csepp olívaolajat csurgatunk rá.
  4. Visszatesszük a sütőbe 220 fokra és addig sütjük, amíg rá nem pirul a sajt a tetejére. A tálaláshoz megszórjuk friss rukkolával.

Tippek:

A feltéteknél bátran vessük be kreativitásunkat, klasszikus paradicsomos pizzaszósz helyett nagyon jól passzol a cukkinihez a juhtúró krém, a sajtos, tejfölös vagy túrós alap, a rukkola-, bazsalikom- vagy medvehagyma pesztó, és persze húsmentesen, többféle sajttal, friss zöldségekkel is kiváló.

Cukkini pizza képek

Ha tetszett a fenti Cukkini pizza recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pizzaféle recepteket is: Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept, Mini cukkini pizza recept, Tortilla pizza calzone recept.

További receptötletek a hozzávalókból: cukkini, fokhagyma, hámozott paradicsom, koktélparadicsom, mozzarella, parmezán sajt, rizsliszt, rukkola, sonka, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, olasz, pizza.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Cukkinipizza recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Pizza alaprecept
pizzaféle

Pizza alaprecept

Autentikus, olasz verzióban készült házi pizza

Polenta pizza recept
pizzaféle

Polenta pizza

Gluténmentes kukoricalepény "pizzává" varázsolva

Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept
pizzaféle

Túrópizza

Gluténmentes "pizza" alternatíva

Tortilla pizza calzone recept
pizzaféle

Tortilla calzone

Hipergyors töltött "pizza" kukoricalepényből

Töltött focaccia recept
pizzaféle

Töltött focaccia

Olasz nevén focaccia farcita

Cukkini lasagne recept
rakott

Cukkini lasagne

Olasz klasszikus gluténmentes verzióban

Chicagoi fordított pizza recept
pizzaféle

Chicagoi fordított pizza

Más néven amerikai deep dish pizza

Nápolyi pizzaszendvics recept
pizzaféle

Nápolyi pizzaszendvics

Olaszul la pizza parigina napoletana

Mini cukkini pizza recept
pizzaféle

Mini cukkini pizza

Nagy kedvencünk zöldség alapra helyezve

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató