A klasszikus focaccia lepények mellett nagy kedvenc nálunk ez a töltött verzió, amit olaszul is mindig nagy örömmel emlegetek, mert kimondani is jó érzéssel tölt, nemhogy megsütni és megenni. Valójában nem más, mint egy sütőben sült, olasz sonkás, sajtos focaccia szendvics, amivel frissen várhatjuk az esti vendégeket, de akár uzsira, tízórai a gyerkőcöknek is csomagolhatunk az iskolába, kirándulásra, bárhova. A bekuckózós, őszi-téli esték gyakori szereplője lehet ez a fogás, mert egyszerű nagyszerűségénél fogva annyira szerethető.
Töltött focaccia recept
Hozzávalók kb. 4-5 személyre:
- 60 dkg liszt (0),
- 4 dl víz,
- 1 zacskó porélesztő (7 gr),
- 2 tk. só,
- 1 ek. méz,
- 3-4 ek. olívaolaj.
Töltelék és feltét hozzávalói:
- 20 dkg jó minőségű, főtt sonka,
- 30 dkg mozzarella vagy provolone sajt,
- pár ek. olívaolaj,
- néhány levél friss bazsalikom, oregánó ízlés szerint,
- kb. 10-15 dkg koktélparadicsom félbe vágva.
Elkészítés:
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat, az olajat, majd apránként a vizet is hozzáadjuk. Csak annyi folyadékot öntsünk hozzá, amennyit felvesz a tészta, a cél az, hogy jól összegyúrjuk és morzsamentesre álljon össze (szükség esetén, ha nagyon ragad, liszttel kompenzálhatunk).
- Pihentetjük egy órát, kelesztjük lefedve, amíg kétszeresére nő a tészta.
- Kettéválasztjuk a megkelt tésztát, és mindkettőt azonos méretűre nyújtjuk.
- Az első téglalapot a tepsire tesszük, és telepakoljuk sajt szeletekkel, majd sonkával, és ismét sajttal. Erre tesszük rá a második lapot.
- A széleinél alaposan rányomkodjuk a tésztát, hogy véletlenül se tudjon szétnyílni.
- A tetejére óvatosan, az ujjunkkal apró mélyedéseket nyomkodunk, megkenjük fűszeres olívaolajjal, sózzuk, megszórjuk friss vagy szárított bazsalikom levelekkel, és rápakoljuk a paradicsomszeleteket.
- Előmelegített, forró sütőben sütjük 200 fokon kb. 10-15 percig.