A túró alapú pizza ill. lepény gluténmentes, fehérjében gazdag, diétás alternatívája lehet a pizzának. A túrópizza nagy előnye, hogy egyszerűen és kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthetjük, nem dagasztjuk, nem kelesztjük, nem nyújtjuk. Az ízesítését, illetve a feltéteket pedig bátran alakíthatjuk saját ízlésünk szerint. A lenti verzióban natúr sajtkrém-alapot használunk, ezt dobjuk fel paradicsom pesztóval, paradicsommal, zöldhagymával és reszelt sajttal. Mennyei ízbomba a végeredmény, ami eszünkbe sem juttatja azt, hogy egy gluténmentes, alternatív pizzaféleséget majszolunk.
Túrópizza recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg túró,
- 4 tojás,
- 8 ek. zabliszt vagy zabpehely ledarálva,
- 2 kk. só,
- 5-10 dkg paradicsom pesztó (aszalt paradicsom krém),
- 10-15 dkg mascarpone vagy más, natúr sajtkrém,
- 15 dkg reszelt sajt,
- 1 cs. újhagyma,
- 20-25 dkg koktélparadicsom,
- kb. 1-2 tk. szárított bazsalikom és oregánó vegyesen.
Elkészítés:
- A túrót, tojásokat, sót, és zabpehelylisztet botmixerrel pürésítsük, így szép, egynemű állagot érhetünk el.
- Pihentessük kb. 15 percet, amíg picit dolgozik, megdagad a zabpehely a tésztában.
- Ebből az adagból 2 normál méretű, vagy 4 kisebb, kör alakú túrópizzát tudunk sütni. Egy sütőpapírral borított tepsire halmozzuk a tésztát, és kanállal óvatosan kenegessük kör alakúra. Ne aggódjunk az állaga miatt, ez össze fog majd állni sütésnél.
- 180 fokos sütőben, légkeverés mellett süssük elő a tésztát kb. 10-15 perc alatt.
- Az elősütést követően megkenjük vékonyan natúr sajtkrémmel a túrópizza tésztáját, erre pöttyintünk ide-oda egy kis aszalt paradicsom pesztót (ami szimpla aszalt paradicsom is lehet), díszítjük zöldhagyma karikákkal, koktélparadicsom szeletekkel, pici zöldfűszer keverékkel ízesítjük, majd reszelt sajttal megszórjuk.
- Visszatesszük a sütőbe, és kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.