Gluténmentes pizza alternatívát keresel? Süss pizzát főtt kukoricadarából, vagyis polentából, ami nemcsak lisztmentes, hanem csodaszép napsárga alapot biztosít az izzó vörös, paradicsomos pizzaszósznak. Nincs szükség dagasztásra, kelesztésre, nyújtásra, és a feltéteket ugyanúgy variálhatod ízlésed szerint, ahogy a klasszikus pizzánál. Azt fontos persze leszögezni, hogy élményként ne olasz pizza hatást képzelj el, hanem egy finom, sült kukoricadarát mennyei, olaszos ízvilággal turbózva.
Polenta pizza recept
Hozzávalók 4 főre:
Polentához:
- 30 dkg kukoricadara,
- 6 dl tej,
- 6 dl víz,
- só (kb. 1 tk.), bors,
- 5 dkg parmezán sajt.
Pizzaszószhoz:
- 1 konzerv hámozott paradicsom,
- 1 gerezd fokhagyma,
- só, bors,
- 5-6 levél friss bazsalikom.
Feltéthez:
- 2 zacskó mozzarella,
- 10 db koktélparadicsom,
- csípős, paprikás szalámi,
- 2 tk. szárított vagy friss bazsalikom.
Elkészítés:
- A sütés előtt akár többórával korábban is elkezdhetjük a polenta készítését, mert jól ki kell hűlnie a szétterített kukoricalepénynek, mire pizzává készítjük fel. Beleszórjuk egy vastag aljú főzőedénybe a darát, ráöntjük a vizet, tejet, megsózzuk és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett melegítjük.
- Mielőtt forrni kezdene már megindul a sűrűsödési folyamat, ilyenkor még fontosabb a folyamatos, alapos keverés és akár még alacsonyabb hőfok. Pár perc alatt megpuhul a dara, ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezánt, őrlünk rá egy kis tarkaborsot, majd ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire öntjük (kb. 2 32 cm-es átmérőjű pizza lesz ebből az adagból): vékonyan megkenjük a papírt a darával, kb. kisujjnyi vagy annál még kisebb vastagságban, és hagyjuk kihűlni a darát, hogy jól megdermedjen.
- Amíg hűl és dermed a polenta, elkészítjük a szószt: a legegyszerűbb, leggyorsabb és egyben legintenzívebb ízélményt biztosító elkészítési módja a pizzaszósznak, ha a hozzávalókat bedobjuk egy aprítógépbe vagy botmixerrel simára turmixoljuk és így, főzés nélkül használjuk fel.
- Ha már szépen megdermedt a polenta, vékonyan megkenjük a szósszal, megpakoljuk szalámival, koktélparadicsommal és széttépkedett mozzarella sajttal koronázzuk meg. 210 fokra előmelegített sütőben sütjük felső, grill fokozaton addig, amíg meg nem pirul a sajt a tetején.