Cukkini pizza

Gluténmentes zöldséglepény pizzázáshoz hangolva

Cukkinipizza recept

A polenta pizzához hasonlóan a cukkini pizza is egy trükkös "pizza" recept, aminek valójában sok köze nincs az igazi olasz pizzához, összhatásában mégis nagyon hasonlít rá, viszont cserébe sokkal könnyedebb, és egyszerűen alakítható gluténmentes verzióra. A cukkiniből készült "burgonyatócsni" és a paradicsomos pizza találkozása egy ételben. Nagy előnye, hogy gyorsabban elkészül, hiszen nincs szükség tésztadagasztásra, kelesztésre, nyújtásra, és a vendégváráshoz jól előre tudunk dolgozni vele: megsütjük a lepényt, megpakoljuk pizza feltétekkel, és már csak be kell dobnunk a sütőbe, amikor megérkeztek a vendégek. 

Cukkini pizza recept

Hozzávalók 2 személyre:

Cukkini lepényhez:

  • 50 dkg reszelt cukkini,
  • 1 tk. só,
  • 2 tojás, 
  • 15 dkg rizsliszt/gluténmentes lisztkeverék/kenyérliszt,
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt.

Pizza feltéthez:

  • 1 konzerv hámozott paradicsom,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kk. só,
  • 1 kis csokor bazsalikom,
  • kevés olívaolaj,
  • 4-5 szelet sonka,
  • 6-8 db koktélparadicsom,
  • 1 marék friss rukkola,
  • 15 dk mozzarella sajt.

Elkészítés:

  1. Héjastól vagy anélkül lereszeljük a cukkinit nagy lyukú sajtreszelőn, megsózzuk, hozzákeverjük a felvert tojást, lisztet és a parmezánt. Jól összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt pizzaformába öntjük. 200 fokos sütőben elősütjük kb. 25 percig légkeverés mellett. 
  2. Amíg sül a cukkinilepény, elkészítjük minden idők egyik leggyorsabb és legzamatosabb pizzaszószát: a hámozott paradicsomot sóval, fokhagymával, és a friss bazsalikommal együtt összepürésítjük botmixerrel vagy aprítógéppel, és már kész is a fűszeres, fantasztikusan paradicsomos ízű pizzaszósz. 
  3. Ha kicsit már megpirult a cukkinilepény teteje, kivesszük, és kb. 5 perc pihentetés után megkenjük a pizzaszósszal, megpakoljuk sonkával, paradicsommal, mozzarellával, majd néhány csepp olívaolajat csurgatunk rá.
  4. Visszatesszük a sütőbe 220 fokra és addig sütjük, amíg rá nem pirul a sajt a tetejére. A tálaláshoz megszórjuk friss rukkolával.

Tippek:

A feltéteknél bátran vessük be kreativitásunkat, klasszikus paradicsomos pizzaszósz helyett nagyon jól passzol a cukkinihez a juhtúró krém, a sajtos, tejfölös vagy túrós alap, a rukkola-, bazsalikom- vagy medvehagyma pesztó, és persze húsmentesen, többféle sajttal, friss zöldségekkel is kiváló.

Cukkini pizza képek

Ha tetszett a fenti Cukkini pizza recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pizzaféle recepteket is: Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept, Mini cukkini pizza recept, Tortilla pizza calzone recept.

További receptötletek a hozzávalókból: cukkini, fokhagyma, hámozott paradicsom, koktélparadicsom, mozzarella, parmezán sajt, rizsliszt, rukkola, sonka, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, olasz, pizza.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Cukkinipizza recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató