Zellerkrémes rizottó bacon chipsszel

Két alapanyagot egy csapásra

Zellerkrémes rizottó recept

A rizottófőzés sokszor egy terápiával is felér, az a félóra számomra maga a mindfullnes. Tudom, hogy ilyenkor nem szabad elkalandoznom, és folyamatosan gondoskodnom kell a rizs locsolgatásáról, ezért 100%-ban erre fókuszálok, és közben annyira fantasztikus látni az átalakulását, és érezni az ínycsiklandó illatokat, amik az edényből áradnak. Zeller krémleves után sóvárogva találtam ki azt, hogy a rizottóhoz tervezett alapléfőzést összekötöm a rizottó ízesítésével, így egyszerre készült a finom zöldségleves és a zellerpüré, amitől elképesztően selymessé vált a rizottó.

Zellerkrémes rizottó recept

Hozzávalók kb. 2-4 személyre:

  • kb. 10 dkg vaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • kb. 25 dkg arborio/carnaroli rizs,
  • 1 dl fehér bor, pl. késői szüretelésű furmint,  
  • 1 db friss zellergumó,
  • 1 db sárgarépa,
  • 2 szál zöldhagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • só, bors,
  • kb. 15 dkg kolozsvári szalonna,
  • 1 marék reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:

  1. Elsőként elkészítjük a zöldséglevest, ami a rizottó alaplevét adja: a megtisztított, kockákra vágott zellert, aprított sárgarépát, zöldhagymát és fokhagymát pár csepp olívaolajon picit megpirítjuk, hozzádobjuk az aprított fokhagymát néhány másodpercre, és kb. 1 liter vízzel feltöltjük. Forrás után alacsony hőfokon főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
  2. Egy kis darab vajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rizst, majd felöntjük a borral és megvárjuk, amíg azt magába szívja a rizs (pár perc).
  3. Ezt követően apránként, merőkanalanként adagoljuk az alaplevet és közben folyamatosan kevergetjük a rizottót. Fontos, hogy megvárjuk, amíg a rizs felszívja a levest és szinte „kiált” a következő kanálért, így lesz szép krémes a rizottó. A főzés során néhányszor még felturbózhatjuk egy-egy kis darab vajjal, csodásan selymesíti a rizottót.
  4. Amikor már szépen megdagadtak a rizsszemek (de még rugalmasak és feszesek), hozzáadjuk a zellerkrémet: ehhez csak kivesszük a zöldséglevesből a zöldségeket és egy kis leves társaságában lepürésítjük botmixerrel. Nagyjából 20-25 percre van szükség ahhoz, hogy megpuhuljon és krémessé, kellően szaftossá váljon a rizottó (fontos alapszabály, hogy nem főzzük szét a rizst, még picit al dente).
  5. Fűszerezzük sóval, borssal, majd hozzádobunk egy nagy marék reszelt parmezánt. Tálalásnál megszórjuk egy kis plusz parmezánnal, és sütőben, sütőpapíron sütött, vékony, kolozsvári szalonna darabokkal kínáljuk.

Tippek:

  • A rizottófőzéshez tényleg rizottó rizs szükséges, ezt nem érdemes kispórolni, kerek szemű rizsfajtát érdemes használni, pl. arborio, carnaroli.
  • A rizottó állaga szaftos, selymesen krémes, és közben még feszesek maradnak a rizsszemek, nem pedig a pergős, "rizibizire" hasonlító formavilágot képviseli.
  • Zeller helyet más zöldségekkel is jól működik ez a recept, pl. brokkolival, karfiollal, édesburgonyával.

Zellerkrémes rizottó bacon chipsszel képek

Ha tetszett a fenti Zellerkrémes rizottó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rizottó recepteket is: Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept, Medvehagymás rizottó recept, Citrusos, lazacos rizottó recept.

További receptötletek a hozzávalókból: alaplé, arborio rizs, fehér bor, fokhagyma, kolozsvári szalonna, parmezán sajt, sárgarépa, zeller, zöldhagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, olasz, rizottó.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Zellerkrémes rizottó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató