Gyömbéres, sütőtökös rizottó

Kellemesen pikáns, olasz recept a sütőtökszezonra

Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept

Sütőtökszezon idején ne hagyjuk ki a sült sütőtök pürés, gyömbértől kellemesen csípős rizottót sem, hiszen zseniálisan krémes, üdítően színes, olasz egytálételről van szó. Remekül felpezsdít, és mosolyt csal az arcunkra. Önmagában a rizottófőzés folyamata is nagyon jó élmény. Fantasztikus látni, ahogyan a rizottó rizs minden egyes kanál alaplé hozzákeverését követően egyre teltebbé, lágyabbá válik. A tálalásnál a tetejére szórt, roppanósra pirított tökmagok roppanósságáról nem is beszélve… Ha ennél még különlegesebb, sütőtökös rizottó receptet keresnél, nézd meg az amaretti kekszes verziót is!

Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept

Hozzávalók kb. 2-4 személyre:

  • 1 db kisebb sült sütőtök fele (kb. 50-60 dkg sütőtökpüréhez elegendő),
  • kb. 6-10 dkg vaj,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • kb. 25-30 dkg arborio (rizottó) rizs,
  • 1 dl száraz fehér bor,
  • kb. 5 dl zöldség vagy húsleves alaplé,
  • 1 kis darab friss gyömbér,
  • só ízlés szerint,
  • kevés olívaolaj,
  • őrölt chili paprika vagy cayenne bors ízlés szerint,
  • egy marék natúr vagy sós tökmag.

Elkészítés:

  1. Egy kis darab vaj és kevés olívaolaj keverékén megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a rizst, majd felöntjük a borral és megvárjuk, amíg azt magába szívja a rizs (pár perc). Közepes hőfokon főzzük a rizottót, folyamatos kevergetés mellett.
  2. Ezt követően apránként, merőkanalanként adagoljuk hozzá a meleg alaplevet és közben folyamatosan kevergetjük a rizottót. (Alaplevet készíthetünk néhány zöldségből, pl. vöröshagyma, zeller és sárga/fehérrépa felhasználásával, és természetesen a vasárnapi húslevesből maradt alaplé is tökéletes hozzá.)
  3. Fontos, hogy megvárjuk, amíg a rizs felszívja a levest és szinte „kiált” a következő kanálért, így szép krémes lesz a rizottó. A főzés során néhányszor még felturbózhatjuk egy-egy kis darab vajjal, csodásan selymesíti a rizottót.
  4. Amikor már szépen megdagadtak a rizsszemek (de még rugalmasak és feszesek), hozzáadjuk a lepürésített sütőtököt, és a frissen reszelt gyömbért, összekeverjük. Nagyjából összesen 20-25 percre van szükség ahhoz, hogy megpuhuljon és krémessé váljon a rizottó (fontos, hogy ne főzzük szét a rizst, még rugalmas maradjon, az egész rizottó pedig legyen finom, szaftos, “mély tányérba való”).
  5. Fűszerezzük egy kis sóval, ízlés szerint egy kis chilivel, majd keverjük jól össze. 
  6. Tálalásnál locsolhatunk rá még egy kis olívaolajat, és koronázzuk meg pirított tökmaggal.

Gyömbéres, sütőtökös rizottó képek

Ha tetszett a fenti Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rizottó recepteket is: Medvehagymás rizottó recept, Zellerkrémes rizottó recept, Citrusos, lazacos rizottó recept.

További receptötletek a hozzávalókból: alaplé, arborio rizs, fehér bor, sütőtök, tökmag, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, olasz, rizottó, sütőtökszezon.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató