Medvehagyma pesztós, házi fettuccine

Házi durumtészta tavaszi ízjegyekkel

Ahány otthon, annyi jólt bevált, házi, friss tészta recept. Ebben a videóban házi durumtésztát készítek a KitchenAid 3-részes tésztakészítő adapterszett segítségével, amit egy szupergyors, medvehagyma pesztóval tálalok. A házi fettucine elkészítéséhez durumlisztre esett a választásom, mert ennek a lisztnek magas a rost és fehérjetartalma, lassan emeli meg a vércukorszintünket, így egészségesebb a szervezetünknek, ráadásul könnyen lehet vele dolgozni. Nem is lehetne tavasziasabb ízű egy házi tészta annál, minthogy friss medvehagyma pesztóban forgatjuk meg. Természetesen, mint minden tésztaszósznál, itt is érdemes egy kis tésztavizet csempészni a pesztóhoz, mielőtt összekeverjük a metélt tésztával.

Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept

Friss, tojásos durumtészta – házi fettuccine

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 3 db M-es méretű, egész tojás,
  • 25 dkg durumliszt.

Elkészítés:

  1. Elsőként a KitchenAid robotgép keverőlapátjával dolgozzuk össze a hozzávalókat kb. 1-2 perc alatt. Majd dagasztókarra cseréljük, és addig hagyjuk a gépet a tésztát gyúrni, amíg szép gombóccá dolgozza össze a hozzávalókat (kb. 4-5 perc). (Ha azt látjuk, hogy nagyon darabos marad, és a tál alján lévő morzsákat nem szedi össze a gép, 1-2 csepp vizet adhatunk hozzá.
  2. Ezt követően kézzel is folytassuk a gyúrási folyamatot egy lisztezett deszkán. Ha pár perc gyúrást követően is ragad a tészta, adjunk hozzá kevés lisztet. Ha az ellenkezőjét tapasztaljuk, és nagyon keménynek, nehezen formázhatónak ítéljük, pár csepp vízzel lazíthatunk rajta. Addig gyúrjuk, amíg szép, sima, fényes felülete nem lesz. Onnan tudjuk, hogy biztosan elkészültünk vele, hogyha benyomjuk lágyan az ujjunkkal, akkor szépen visszaugrik a tészta.
  3. Gyúrást követően legalább félórát pihentessük, frissentartó fóliába csomagolva. Akár egy éjszakára is betehetjük így a hűtőbe, ezzel előre dolgozva a másnapi, friss tésztás ebédhez.
  4. Folytassuk a tésztanyújtással. A pihentetett tésztát négy részre vágjuk, és amelyiket nem használjuk, csomagoljuk vissza, mert könnyen kiszárad.
  5. Ezen a ponton már el is kezdhetjük a tésztavizet forralni, hiszen nagyon gyorsan kész lesz a tészta. Bő vizet forraljunk a tésztának, és a forrás után adjuk csak hozzá a sót. (Olajat nem szabad hozzáadni, mert megakadályozza, hogy a tésztára rátapadjon a szósz.)
  6. Az első kis gombócot kézzel ellapítjuk, lisztezzük mindkét oldalát, majd a tésztanyújtó adapter 1-es fokozatán, több lépcsőben nyújtsuk ki, és a nyújtások között hajtogassuk át. Apránként emelve a fokozatokat, nyújtsuk ki a tésztanyújtó adapterrel a tésztát 5-ös fokozatig. Minden fokozaton 2-3-szor nyújtsuk át a tésztát, folyamatosan lisztezve a felületét. Ismételjük meg a másik három tésztadarabbal.
  7. A formázáshoz cseréljük le az adaptert a fettucine-készítőre, és a tésztalapokat ízlés szerinti méretben elvágva (az így nyújtott lapot felezni érdemes), metéljük át a tésztát a fettucine-készítő adapteren. 
  8. Ha felforrt a víz, alaposan megsózzuk, és hozzáadjuk a fettuccinét. Feljönnek a víz tetejére, és kb. 2 perc alatt megfőnek.

Medvehagyma pesztó

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor friss medvehagyma levél,
  • 50 gr. pirított, natúr kesudió,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 3 db aszalt paradicsom (olajos),
  • 50 gr. reszelt parmezán sajt,
  • só, bors ízlés szerint,
  • kb. 1 dl olívaolaj.

Elkészítés:

  1. Az olaj kivételével minden alapanyagot tegyünk a KitchenAid multifunkciós konyhagép keverőtáljába, és az aprítókést használva, pürésítsük le a hozzávalókat. 
  2. Az aprítás, pürésítés során a tömőeszközön keresztül csurgassuk hozzá folyamatosan az olívaolajat.
  3. Tálalás előtt érdemes a pesztóhoz adni a tészta főzővízéből, mert ettől még krémesebb, még gazdagabb lesz a tésztaszósz (általában minden tésztaszósz készítésénél érdemes használni a főzővizet). 
  4. A pesztóval átforgatott tésztát egy kis plusz parmezán sajttal, és aprított medvehagyma levelekkel tálaljuk.
     

A videó elkészítését a KitchenAid Magyarország támogatta, ahonnan beszerzehető a 3-részes télsztakészítő adapter szett.

Medvehagyma pesztós, házi fettuccine képek

Ha tetszett a fenti Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Tojásos nokedli fejes salátával recept, Bébispenótos, paradicsomos tészta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: aszalt paradicsom, durumliszt, kesudió, medvehagyma, parmezán sajt, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, medvehagymaszezon, olasz, tészta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Medvehagympa pesztós, házi fettuccine recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató