Az egyik legfantasztikusabb, legzsengébb tavaszindító a friss zöldségek körében a medvehagyma. Ha ez elérhetővé válik a piacokon, akkor már biztosan tudom, hogy jön a jó idő, még ha kezdetben szeszélyes és szeles is. A sok medvehagymás finomság közül most az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb ötletet hoztam el, ami egy igazi időt spóroló recept lehet a hétköznapokban, hiszen nettó 10 perc alatt az asztalra varázsolhatjuk a medvehagyma pesztós tésztát. A pesztó készítés csak elsőre hangozhat bonyolultnak, hiszen maga a hadművelet pillanatok leforgása alatt megvan: minden alapanyagot bepakolunk az aprítógépbe, jól ledaráljuk és már kész is. A medvehagyma pesztó felhasználása pedig határtalan lehetőséget tartogat magában: rapid ebéd ötletként nyakon öntünk vele egy forró tésztát, gnocchit, megkenjük a focaccia/pizza tészta tetejét, friss kalácsra kenjük, vagy feltuningolunk vele egy krémlevest.
Medvehagyma pesztós tészta recept
Hozzávalók kb. 3 dl pesztóhoz:
- 2 nagy csokor friss medvehagyma,
- kb. 25 gr. fenyőmag vagy dió,
- 1 gerezd fokhagyma,
- só, bors ízlés szerint,
- kevés (kb. 50 gr.) reszelt parmezán sajt,
- kb. 1 dl olívaolaj,
- + 1 adag frissen főtt tészta.
Elkészítés:
- A medvehagyma leveleket mosd meg alaposan, szárítsd meg, és vágd kisebb darabokra.
- A tészta kivételével pakolj minden alapanyagot egy késes aprítógépbe és zúzd össze, vagy botmixerrel dolgozd össze alaposan.
- Ha kifőtt a tészta, öntsd le róla a vizet és kb. 1 dl pesztóval keverj össze 2 adagnyi tésztát, szórj rá friss parmezánt.
Tippek:
- Ha nem használod fel egyből a pesztót, tedd egy csatos vagy befőttes üvegbe, önts a tetejére egy kis olívaolajat, hogy lezárja és ezáltal tartósítsa a pesztót és rakd hűtőbe. Pár hétig még biztosan eláll.
- A medvehagyma pesztó kiváló friss tésztával, gnocchival, sós péksüteményekhez, kenyérlepényekhez mártogatósként, pizzafélékhez feltétként, krémlevesek ízesítésére, díszítésére, salátákhoz öntetként, főzelékek ízvilágát feldobni stb.