Brokkolis, tepsis csirke “quiche” módra

Saját fejlesztésű egytálétel recept

A tepsis egytálétel receptek mindig jól jönnek, ha egy kis időt spórolnánk magunknak a konyhában, hiszen itt egyszerre készül el a fő fogás és a köret, jól tűri a melegítést, és egyszerű az elkészítése is. Könnyed, citromos ízvilágú csirkemell és szaftosra sülő, brokkolis zöldségköret találkozik ebben a gluténmentes finomságban, amit a francia, quiche pite mintájára tejszínes, tojásos öntettel és tetemes mennyiségű sajttal teszünk még izgalmasabbá.

Brokkolis, tepsis csirke recept

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé,
  • 1 citrom (héj+lé),
  • só, bors ízlés szerint,
  • 1-2 tk. fokhagymapor,
  • néhány ek. olívaolaj,
  • egy nagy fej brokkoli (kb. 75 dkg),
  • 2 db kápia paprika,
  • 2 db lilahagyma,
  • 4 dl tejszín,
  • 4-5 dl tej,
  • 6 db tojás,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 15 dkg reszelt sajt,
  • 1 csokor petrezselyem.

Elkészítés:

  1. A csirkemell fűszerezéséhez összekeverjük a sót, borsot, fokhagymaport, reszelt citromhéjat, pár csepp citromlevet és néhány evőkanálnyi olívaolajat. Ezzel a páccal masszírozzuk át a csirkemell falatokat, majd a sütőpapírral bélelt, olívaolajjal kikent tepsi aljába helyezzük egymás mellé.
  2. A brokkolit (nyersen) rózsáira szedve a csirkére halmozzuk, ezt követi a karikákra vágott kápia paprika, majd lilahagyma.
  3. A “quiche” jellegű öntethez lágyan felverjük a tojást, hozzáöntjük a tejet, tejszínt, fűszerezzük kevés sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, fokhagymával, friss aprított petrezselyemmel, és összekeverjük, majd jól meglocsoljuk vele a zöldséges csirkét.
  4. Alufóliával lefedve kb. 40-45 percig sütjük 190 fokon, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és grill fokozaton rápirítjuk a sajtot a sütőben (220 fokon).

Tippek:

  1. A zöldségeket bátran bővítsük, vagy cseréljük le más friss zöldséggel, aminek éppen szezonja van. A csirke fűszerezését is ízlésünk szerint variálhatjuk, bár nagyon jól áll neki ez az enyhén citromos ízvilág.
  2. Ebben a receptben a sült zöldségek biztosítják a köretet, de ha valamilyen gabonafélére vágynánk mellé, akkor pl. rizst, bulgurt, quinoát is halmozhatunk nyersen, átmosva a csirkére, még a zöldségek alá, így együtt meg fog főni és puhulni a gabona is. Ebben az esetben viszont 1-2 dl-el több tejet adjunk a szószhoz.
  3. A nyers brokkolinak idő kell a puhuláshoz, azonban nem érdemes teljesen puhára főzni, egy kicsi roppanósság jól áll neki, és így vitaminban is gazdagabb marad. Ha gyorsítanánk a sütési folyamaton, elő lehet főzni a brokkolit egy pár perces forralással, így 30 perc is elég a tepsis csirkének az alufóliás sütéshez.

Brokkolis, tepsis csirke “quiche” módra képek

Ha tetszett a fenti Brokkolis, tepsis csirke recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rakott recepteket is: Sonkával, sajttal töltött cukkini tekercsek paradicsomszószban recept, Brokkolis, currys csirke recept, Cukkinibundás csirkemell recept.

További receptötletek a hozzávalókból: brokkoli, csirkemell, főzőtejszín, kápia paprika, lilahagyma, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, húsétel, rakott.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Brokkolis, tepsis csirke recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató