Cukkinibundás csirkemell sütőben sütve

Zsenge cukkini, pihe-puha csirkemell, és sült sajt hármasa

Cukkinibundás csirkemell recept

A klasszikus és megunhatatlan, nyári cukkini receptek mellett szeretek kísérletezni és újdonságokat kipróbálni, kitalálni, még akkor is, ha az nem hoz mindig osztatlan sikert. Most az volt a koncepció, hogy lereszelt cukkinivel fogom "bepanírozni" a husit, de bő olaj helyett tepsiben sütöm meg valamilyen sajtos, rakottas kombináció felé kacsingatva. A végeredmény emiatt sokkal jobban hasonlít egy cukkinis, sajtos, rakott húsra, semmint egy panírozott, "rántott" ételre. Pont ennek köszönhető az is, hogy szuperpuha és szaftos lett a csirkemell egy nagyon könnyed ebédet biztosítva. A recept alatt leírok még néhány tippet, hogy milyen irányokba lehet még elvinni ezt a receptet, és hogyan lehet még több időt megspórolva egyszerűsíteni rajta.

Cukkinibundás csirkemell recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg csirkemell vékony szeletekre vágva, klopfolva,
  • 2 kisebb, zsenge cukkini lereszelve,
  • 2 tojás,
  • só, bors,
  • kevés liszt a panírozáshoz (kb. 10-15 dkg), ez lehet gluténmentes lisztkeverék is,
  • néhány ek. olívaolaj,
  • kb. 20 dkg reszelt trappista, cheddar vagy mozzarella sajt.

Elkészítés:

  1. Lereszeljük héjastól a megmosott cukkinit, besózzuk és hagyjuk, amíg levet enged. Ezt kb. 20-30 perc elteltével kicsavarjuk.
    Cukkini lereszelése
  2. A husit megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
  3. Ezután következik a "panírozás": először kevés lisztbe, majd felvert tojásba, és végül a lereszelt cukkinibe forgatjuk a hússzeleteket. Ne ijedjünk meg, nem fogja annyira magára tapasztani a reszelt cukkinit a husi, mintha az zsemlemorzsa lenne, de azért pont annyi ragad rá, amennyi szükséges. A végén pedig, ha marad cukkini, azt még a husikra halmozhatjuk.
    Cukkinibunda elkészítése
  4. A cukkinibundás csirkemell szeleteket sütőpapíros, olívaolajjal meglocsolt tepsire tesszük egymás mellé.
    Cukkinibundás csirke előkészítése a sütéshez
  5. Gazdagon megszórjuk sajttal, és alufóliával lefedve kb. 30 percig sütjük 180 fokon, légkeverés mellett.
    Cukkinibundás csirke megszórása sajttal
  6. Ha megpuhult a csirkemell, 200 fokon, grill fokozaton rápirítjuk a sajtot, és például egy mennyei, édesburgonya főzelékkel tálaljuk.

Tippek:

  • Gluténmentes verzióhoz elsőként rizslisztben forgassuk meg a húst, utána a tojás, és a cukkini.
  • Ha liszt- és tojásmentesen készítenénk el, akkor az olívaolajjal kikent tepsibe helyezzük a csirkemell szeleteket, ráhalmozva a lereszelt (kicsavart) cukkinit, majd sajtot, és úgy süssük meg, így a panírozás idejét is megspórolhatjuk.
  • Ha további zöldségekkel színesítenénk a bundát, jól áll neki a reszelt sárgarépa, cékla és zeller is.
  • Az ultra időspórolós variációban pedig reszelés helyett vékony szeletekre vágjuk a cukkinit, kisebb tálba tesszük és rétegezve készítjük el: egy réteg cukkini, egy réteg csirke, ismét cukkini, majd csirke, amíg el nem fogy, a tetejére cukkini, kb. 2 dl tejszín, és rengeteg reszelt sajt kerül.

Cukkinibundás csirkemell sütőben sütve képek

Ha tetszett a fenti Cukkinibundás csirkemell recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rakott recepteket is: Brokkolis, tepsis csirke recept, Sonkával, sajttal töltött cukkini tekercsek paradicsomszószban recept, Brokkolis, currys csirke recept.

További receptötletek a hozzávalókból: csirkemell, cukkini, tojás, trappista sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, rakott, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Cukkinibundás csirkemell recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató