Ha a hétvégi vagy akár az ünnepi reggeliket megédesítenéd egy különleges, mégis könnyen elkészíthető finomsággal, akkor nem érdemes tovább keresgélned. Az áfonyás, túrós minikuglófok könnyed, nagyon gyümölcsös és kevésbé cukros sütemények csinos megjelenéssel. Minikuglóf forma nélkül ugyanolyan szuperül működik a recept muffin vagy klasszikus kuglóf alakú sütőformával. Tálalásnál a porcukor szóráson túl akár étcsokoládé öntettel vagy gyümölcslekvárral halmozhatjuk az élvezeteket.
Áfonyás, túrós minikuglóf recept
Hozzávalók:
- 10 dkg kristálycukor,
- 20 dkg puha vaj,
- 2 tojás,
- 1-2 cs. vaníliacukor,
- 25 dkg túró,
- 20 dkg finomliszt,
- 1 csipet só,
- fél cs. sütőpor,
- 25 dkg friss áfonya,
- 1 db citrom lereszelt héja.
Elkészítés:
- A puha vajat a kristály- és vaníliacukorral és tojásokkal habosra keverjük turmixgép segítségével.
- Hozzáadjuk a túrót, a citrom lereszelt héját és elkeverjük.
- A lisztet, sót és sütőport is belekeverjük a tésztába és jól összedolgozzuk egy keverőkanállal.
- Utolsó lépésként hozzáadjuk az áfonyát, amiből néhány szemet megmentünk/félreteszünk a kuglófok tetejére. 1-2 mozdulattal elkeverjük és beletöltjük a vajjal kikent, liszttel megszórt formákba (a formák 3/4-éig töltjük a tésztával), amiknek az aljába elsőként néhány szem áfonyát szórunk.
- 170 fokra előmelegített sütőben sütjük légkeveréssel kb. 30 percig, és ameddig nem ragad már a tűre semmi a tésztából.