Fűszeres, sütőtökös sajttorta

Szinte gluténmentes verzióban

Fűszeres, sütőtökös sajttorta recept

Legyen nyár vagy tél, ünnep vagy hétköznap, sajttortára mindig találunk jó alkalmat. Sütve és anélkül is működik, számtalan gyümölccsel és töltelékkel variálható, az adott évszaknak megfelelően. A jól bevált mogyoróvajas sajttorta receptet színeztem újra, a sütőtök rajongóknak kedvezve narancssárga kiadásban, nagy adag sütőtök pürével, és "pumpkin spice" fűszerekkel. Ha a kekszes tészta alap gluténmentes keksszel készül, az egész sütőtökös sajttorta is gluténmentes lesz, hiszen a krémet sárgabarackmag liszttel sűrítjük.

Fűszeres, sütőtökös sajttorta recept

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Kekszes tésztaalaphoz:

  • 25 dkg csokis keksz,
  • 12 dkg olvasztott vaj,
  • 1 ek. kakaópor,
  • csipet só.

Sütőtökös sajtkrémhez:

  • 3 tojás,
  • 15 dkg barna- v. kristálycukor,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • 50 dkg natúr krémsajt/mascarpone,
  • 15 dkg tejföl,
  • 50 dkg sütőtök püré,
  • 2 ek. sárgabarackmag liszt,
  • 1 tk. őrölt fahéj,
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió,
  • 1 késhegynyi szegfűszeg (összetörve vagy őrölve),
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbér.

Tetejére:

  • 50 gr. étcsokoládé,
  • 1 ek. napraforgóolaj,
  • néhány szem pekándió.

Elkészítés:

  1. Aprítógép segítségével ledaráljuk a kekszet, összekeverjük a kakaóporral, sóval, majd a vajjal.
    Keksz alap készítése
  2. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, eldolgozzuk a forma aljában, majd hűtőbe tesszük.
    Kekszalap tortaformába illesztése
  3. A tojásokat a cukorral, vaníliacukorral összeturmixoljuk.
    Krémhez tojás és cukor turmixolása
  4. Hozzáadjuk a krémsajtot, tejfölt, előzőleg megsütött sütőtököt lepürésítve, a sárgabarackmag lisztet, fűszereket és jól összekeverjük.
    Sütőtökös sajttorta krém összeállítása
  5. Rásimítjuk a krémet a kekszes alapra, és 180 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 45 percig.
  6. Ha kihűlt a torta, levesszük róla óvatosan a kapcsos tortaforma szélét, és a vízgőz fölött vagy nagyon alacsony hőfokon, olajjal összemelegített étcsokoládét egy kis kancsó segítségével rácsurgatjuk, és kidíszítjük pekándióval. Tálalásig hűtőben tartjuk, de előtte 10 perccel érdemes kivenni.

Tippek:

  • Sárgabarackmag liszt helyett finomliszt is jó hozzá, de akár kukoricakeményítővel is működik.
  • A tetejéhez étcsokoládé ganache is passzol, mint a mogyoróvajas sajttortánál. 

Fűszeres, sütőtökös sajttorta képek

Ha tetszett a fenti Fűszeres, sütőtökös sajttorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sajttorta recepteket is: Gesztenyés, karamellás sajttorta recept, Sajttorta áfonya öntettel recept, Étcsokis, mogyorókrémes sajttorta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, fahéj, kakaós keksz, mascarpone, pekándió, sárgabarackmag liszt, sütőtök, tejföl, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, édesség, karácsonyi, sütőtökszezon, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Fűszeres, sütőtökös sajttorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató