Annyira szeretnivalók és sokoldalúak ezek az édes kenyér sütik: önmagukban, reggelire, tízórai és uzsira, de akár egy terülj, terülj asztalkámos, hétvégi brunchon is nagyot lehet villantani velük. Az élvezetek halmozása során még egy kis mogyoróvajjal vagy málnalekvárral is felruházhatjuk a szeleteket. Az étcsokoládés, sütőtökös kenyér a sütőtök pürének köszönhetően szemtelenül puha és szaftos, amit a véletlenszerűen felbukkanó, tömény, étcsokis réteg tesz bűbájossá és ellenállhatatlanná. Legalább annyira kedvenc lett, mint a sokmagos banánkenyér, és a csokis, gesztenyepürés kenyérke.
Étcsokis, sütőtökös kenyér recept
Hozzávalók:
- 3 tojás,
- 1/2 bögre barnacukor,
- 10 dkg puha vaj,
- 1 bögre liszt,
- 1/2 cs. sütőpor,
- 1 tk. őrölt fahéj,
- 35 dkg (picit több, mint 1 bögre) sütőtökpüré,
- 2 ek. kakaópor,
- 3/4 bögre étcsoki pasztilla.
Elkészítés:
- A tojást a cukorral, és a puha vagy olvasztott vajjal habosra turmixoljuk, keverjük.
- Hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal elkevert lisztet, összedolgozzuk, majd kettéválasztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverjük a sütőben előzetesen megsütött és lepürésített sütőtököt, a másik feléhez kakaóport és étcsoki cseppeket, pasztillát (vagy apróra vágott étcsokit) keverünk.
- A sütőpapírral bélelt püspökkenyér forma aljába először a sütőtökös rész felét öntjük, aztán jön egy kis csokiréteg a közepére, majd ismét narancssárga tészta, és csoki. Ezt persze bátran lehet variálni, sőt egy hústűvel össze is lehet kutyulni a márvány hatás elérése érdekében.
- 160 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 50 percig, tűpróbáig. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, és csak azután szeleteljük.