Minden idők legfinomabb, legszaftosabb és legmagosabb banánkenyér receptje, amiért érdemes kivárni, hogy szép, éretté váljanak a gyümölcskosárban árválkodó banánok. Addiktív recept, amit nagyon könnyű reprodukálni, tele van egészséges alapanyagokkal: dióval, mandulával, kesudióval, sárgabarackmaggal, banánnal, mandulatejjel, és sütikhez képest egészen kevés cukrot tartalmaz. Fahéjas illatának és ízvilágának köszönhetően igazi, kis, bekuckózós finomság.
Sokmagos banánkenyér recept
Hozzávalók:
- 15 dkg puha vaj,
- 1/3 bögre barna cukor,
- 2 tojás,
- 3-4 érett banán,
- 1 bögre finomliszt,
- 1/3 bögre sárgabarackmag liszt,
- csipet só,
- 1 tk. szódabikarbóna,
- 1 kk. sütőpor,
- 1 tk. fahéj,
- 1/3 bögre mandulatej/tej,
- 2 tk. vaníliaaroma,
- 1 bögre natúr, sótlan mag: dió, mandula, kesudió vegyesen,
- kevés szeletelt mandula a tetejére.
Elkészítés:
- A vajat a cukorral és tojással jól összeturmixoljuk.
- Hozzáadjuk az összekevert száraz hozzávalókat: liszteket, sót, szódaport, sütőport, fahéjat, összedolgozzuk, majd az összetört, villával szétnyomkodott banánokkal (egy banánt hagyjunk egészben, ezt a tetejére használjuk majd fel) és mandulatejjel, vaníliaaromával lazítjuk.
- Összekeverjük a sokféle maggal, és sütőpapírral bélelt formába öntjük. A tetejére a megmaradt banánból vékony szeleteket vágunk, és kidíszítjük vele, megszórjuk szeletelt mandulával.
- 160 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 45-50 percig, tűpróbáig.
Tippek:
- A bögre mércénél csak az a fontos, hogy mindvégig ugyanazt vagy ugyanolyan méretű bögrét vagy poharat használjunk (általában 2,5 dl-eset szoktam használni).
- Magok helyett, mellett aszalt gyümölcsökkel, csokipasztillával is érdemes kísérletezni.