A frangipane vagy más néven francia, mandulakrémes pite szerintem az egyik legszeretnivalóbb verziója a pitéknek. Az omlós linzertésztával kibélelt sütőformát egy mennyei, mandulában gazdag krémmmel kibéleljük, eperrel vagy bármilyen más gyümöccsel kidíszítjük, és a sütőbe toljuk. Amikor elkezd áradni az a fantasztikus mandula illat, minden világossá válik, és már ekkor belopja magát a szívünkbe a sütemény. Tűkön ülve várjuk, hogy kihűljön, felszeleteljük és beleharaphassunk... Mondanom sem kell, könnyen függőséget okoz.
Epres frangipane pite recept
Hozzávalók egy 26-28 cm átmérőjű pitéhez:
Omlós tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 15 dkg vaj,
- 1 kk. só,
- 7 ek. hideg víz.
Mandulakrémes réteghez:
- 2 tojás,
- 5 púpos ek. porcukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 12 dkg puha vaj,
- 15 dkg őrölt mandula vagy mandulaliszt,
- 2 ek. amaretto likőr,
- 20-25 dkg eper,
- tetejére díszítésképp kevés szeletelt mandula.
Elkészítés:
- Összegyúrjuk a pite alapját képező omlós tésztát: ehhez a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a sót és a vizet, és addig gyurmázzuk a masszát, amíg az szépen össze nem áll egy nagy golyóvá. Betesszük a hűtőbe pihentetni legalább félórát (de akár több órát, vagy éjszakát is maradhat).
- A pite tésztát kör alakúra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, jól megszurkáljuk villával. Ezen a ponton betesszük a fagyasztóba/hűtőbe kb. 20 percre, hogy hidegen mehessen a forró sütőbe, így még nagyobb omlósságot biztosít a tésztának.
- Beleteszünk egy sütőpapírt, ráborítunk egy nagy marék babot vagy lencsét a vaksütéshez, és 180 fokon 15 percig elősütjük a pitét. (Így nem púposodik fel a pite tészta alja.) Majd még kb. 8-10 percig sütjük a nehezék nélkül ugyanezen a hőfokon.
- Addig elkészítjük a mandulakrémet: a tojásokat a cukorral, puha vajjal kihabosítjuk turmixgép segítségével, hozzáadjuk az amaretto likőrt (elhagyható), majd a mandulával összekeverjük.
- Az elősütött pitetésztába töltjük a mandulakrémet, kidíszítjük egész vagy vágott eperszemekkel (vagy bármilyen más gyümölccsel).
- 180 fokon sütjük kb. 25-30 percig, sikeres tűpróbáig. Felszeletelés előtt meg kell várni, amíg teljesen kihűl a pite.