Epres frangipane pite

Mennyei mandulakrémes süti bármilyen gyümöcsből

Epres frangipane pite recept

A frangipane vagy más néven francia, mandulakrémes pite szerintem az egyik legszeretnivalóbb verziója a pitéknek. Az omlós linzertésztával kibélelt sütőformát egy mennyei, mandulában gazdag krémmmel kibéleljük, eperrel vagy bármilyen más gyümöccsel kidíszítjük, és a sütőbe toljuk. Amikor elkezd áradni az a fantasztikus mandula illat, minden világossá válik, és már ekkor belopja magát a szívünkbe a sütemény. Tűkön ülve várjuk, hogy kihűljön, felszeleteljük és beleharaphassunk... Mondanom sem kell, könnyen függőséget okoz.

Epres frangipane pite recept

Hozzávalók egy 26-28 cm átmérőjű pitéhez:

Omlós tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg vaj,
  • 1 kk. só,
  • 7 ek. hideg víz.

Mandulakrémes réteghez:

  • 2 tojás,
  • 5 púpos ek. porcukor,
  • 1 cs. vaníliacukor,
  • 12 dkg puha vaj,
  • 15 dkg őrölt mandula vagy mandulaliszt,
  • 2 ek. amaretto likőr,
  • 20-25 dkg eper,
  • tetejére díszítésképp kevés szeletelt mandula.

Elkészítés:

  1. Összegyúrjuk a pite alapját képező omlós tésztát: ehhez a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a sót és a vizet, és addig gyurmázzuk a masszát, amíg az szépen össze nem áll egy nagy golyóvá. Betesszük a hűtőbe pihentetni legalább félórát (de akár több órát, vagy éjszakát is maradhat).
  2. A pite tésztát kör alakúra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, jól megszurkáljuk villával. Ezen a ponton betesszük a fagyasztóba/hűtőbe kb. 20 percre, hogy hidegen mehessen a forró sütőbe, így még nagyobb omlósságot biztosít a tésztának.
  3. Beleteszünk egy sütőpapírt, ráborítunk egy nagy marék babot vagy lencsét a vaksütéshez, és 180 fokon 15 percig elősütjük a pitét. (Így nem púposodik fel a pite tészta alja.) Majd még kb. 8-10 percig sütjük a nehezék nélkül ugyanezen a hőfokon.
  4. Addig elkészítjük a mandulakrémet: a tojásokat a cukorral, puha vajjal kihabosítjuk turmixgép segítségével, hozzáadjuk az amaretto likőrt (elhagyható), majd a mandulával összekeverjük.
  5. Az elősütött pitetésztába töltjük a mandulakrémet, kidíszítjük egész vagy vágott eperszemekkel (vagy bármilyen más gyümölccsel).
  6. 180 fokon sütjük kb. 25-30 percig, sikeres tűpróbáig. Felszeletelés előtt meg kell várni, amíg teljesen kihűl a pite.

Epres frangipane pite képek

Ha tetszett a fenti Epres frangipane pite recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pite recepteket is: Vaníliapudingos, almás morzsapite recept, Szilvás cobbler recept, Cukkinis, leveles tésztás pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: eper, finomliszt, mandula, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, eperszezon, gyümölcsös, olasz, pite.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Epres frangipane pite recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató