Komolyan mondom, a pitesütés az egyik legfantasztikusabb élmény a világon. Aki nem próbálta, feltétlenül ajánlott mielőbb belevágni! Sütit sütni nyári gyümölcsből cuki, piteformában léleksimogatás a köbön. Már attól mosolyra húzódik a szánk, amikor a kókuszos, nyers tésztát beleöntjük a formába, és megcsap az édeskés süti illat. Persze arról nem is beszélve, ami a sütés alatt szállingózik a konyhából. Ez kérem a "gasztro-hygge", ami a nagybetűs boldogság egyik megtestesítője.
A cseresznyeszezon beköszöntése egyet jelent a huncutul finom, cseresznyés édességek érkezésével is. Ezúttal omlós, pihe-puha pite készült belőle, kókuszos párosítással, tele szeretettel. Egy nagyon egyszerűen elsajátítható, kevert tésztás recept képezi az alapját, amit bátran variálhatunk más nyári gyümölccsel, mandulával, dióval, csokoládéval és akár mákkal is.
Cseresznyés, kókuszos pite recept
Hozzávalók kb. 30 cm átmérőjű pitéhez:
- 15 dkg puha vaj,
- 4 tojás,
- 12 dkg kristálycukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 15 dkg finomliszt,
- 10 dkg kókuszreszelék,
- csipet só,
- 1 tk. sütőpor,
- kb. 50 dkg magozott, friss cseresznye.
Elkészítés:
- A puha vajat, tojást, cukrot, vaníliacukrot turmixgéppel alaposan összeturmixoljuk.
- A száraz alapanyagokat összekeverjük, és hozzáadjuk a tojásos masszához, jól összedolgozzuk.
- Vajjal kikent, liszttel megszórt kerámiatálba öntjük a tésztát, és beleszórjuk az átmosott, kimagozott és jó alaposan lecsöpögtetett cseresznyét.
- 170 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 25 percig.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a cseresznyés, kókuszos pite összeállításához.