A cukkinis pite egy minden szempontból szuperkönnyű, léleksimogató pite, sós verzióban. Nagy segítségünkre van hozzá a kész leveles tészta, ami az alapot biztosítja, a többi részt pedig pikk-pakk össze tudjuk állítani, amíg bemelegszik a sütő. Így a rapid, sós pite kiváló ötlet lehet reggelire/brunchra, ebédre, és egy könnyed vacsorára is.
Cukkinis, leveles tésztás pite recept
Hozzávalók:
- 1 zacskó friss (hűtött) leveles tészta,
- 5-6 ek. görög joghurt,
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve,
- 1 marék reszelt parmezán sajt,
- só, bors,
- 2 kisebb cukkini,
- 6-8 koktélparadicsom,
- 1 kisebb kápia paprika,
- pár ek. olívaolaj,
- tetejére: reszelt sajt (parmezán, trappista vagy szeletelt mozzarella is lehet)
Elkészítés:
- A friss leveles tésztát kb. félórával az elkészítés előtt vegyük ki a hűtőből. Hajtsuk bele a pite formába. Vágjuk le a túllógó széleket, és ha szükséges, azzal pótoljuk ki a piteforma üres részeit. Szurkáljuk meg több helyen egy villával.
- A joghurt, fokhagyma, parmezán sajt, és ízlés szerinti só, bors keverékéből állítsuk össze a krémet, amivel kenjük meg vékonyan a leveles tésztát.
- A felkarikázott cukkinivel dekoráljuk ki a krémet körben, dobjuk fel az összhatást félbevágott vagy szeletelt paradicsommal, kápia paprikával. Sózzuk, majd locsoljuk meg egy pici olívaolajjal, és szórjunk rá egy kis sajtot.
- 180 fokos sütőben süssük kb. 30 percig.