Szilvás cobbler

Mennyei gyümölcspite szuperegyszerűen elkészítve

Szilvás cobbler recept

A cobbler a morzsasütihez nagyon hasonló pite: ugyanúgy alulra halmozzuk a gyümölcsöt, és azt borítjuk be a pite tésztával. A minimális különbség a hozzávalókban, és abban rejlik, hogy itt nem morzsáljuk a tésztát a gyümölcsre, hanem kanállal szaggatjuk, 1-2 részt kihagyva, hiszen különösen gusztusos, amikor alulról fel-fel bukkan a lekvárrá sülő, alsó gyümölcsréteg. A szilvát, de egyébként más idénygyümölccsel is kiválóan működik a recept, fűszerezzük és összekeverjük kukoricakeményítővel, nettó 5 perc alatt megvan. Majd a tészta összeállítását is el tudjuk végezni pillanatok alatt, mindenféle konyhagépek segítsége nélkül, így a teljes süti a szilvák megmosásától és magozásától kezdve az összeállításon és sütésen át, 1 óra leforgása alatt az asztalra varázsolható. Mennyei még langyosan fogyasztva, egy kis frissen felvert tejszínhab vagy vaníliafagyi kíséretében.

Szilvás cobbler recept

Hozzávalók:

Alsó, szilvás réteghez:

  • 70 dkg magozott, felezett szilva,
  • 2-3 ek. barnacukor a szilva édességétől függően,
  • 1 púpos tk. őrölt fahéj,
  • 2 ek. rumaroma,
  • 2 ek. kukoricakeményítő.

Tésztához:

  • 1 bögre finomliszt,
  • 1 púpos tk. sütőpor,
  • csipet só,
  • 1/4 bögre porcukor,
  • 15 dkg hideg vaj,
  • 1 tojás,
  • 1,5 dl habtejszín, 
  • pici kristálycukor a tetejére,
  • picike vaj a forma kikenéséhez.

Elkészítés:

  1. A szilvákat megtisztítjuk, kimagozzuk (elég csak kettévágni, vagy szétszedni a mag mentén). Jól összekeverjük a szilvát a barnacukorral, fahéjjal, rumaromával, és keményítővel.
  2. A tésztához a száraz alapanyagokat összekeverjük egy kanállal (lisztet, sütőport, sót, porcukrot), majd a hideg, darabokra vágott vaj kockákkal jól összemorzsoljuk a két tenyerünk között. Amikor már kezd összeállni a tészta, hozzáadjuk a tojást, tejszínt, és egy spatula segítségével összedolgozzuk.
  3. A szilvás keveréket egy kivajazott, lehetőség szerint kerámia tál aljában rendezzük el. Majd evőkanállal vagy egy fagyis kanállal halmokat pakolunk a tésztából a szilvás rétegre. Fontos, hogy nem kell összeérniük, a tészta is megnő sütés közben, plusz jól mutat, ahogyan a szilvás réteg kikandikál alulról. Szórjunk a tésztára egy kis kristálycukrot, és tegyük be sülni 170 fokra, kb. 30-35 perc alatt kész lesz.
  4. Már langyosan is tálalhatjuk egy hideg vaníliafagyi, vagy tejszínhab kíséretében.

Szilvás cobbler képek

Ha tetszett a fenti Szilvás cobbler recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pite recepteket is: Vaníliapudingos, almás morzsapite recept, Cukkinis, leveles tésztás pite recept, Sárgabarackos galette recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fahéj, finomliszt, habtejszín, rumaroma, szilva, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, könnyen elkészíthető, pite, szilvaszezon.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Szilvás cobbler recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató