A pitesütés az egyik legfantasztikusabb része a konyhában eltöltött időnek. Egy frissen sült, illatozó pite maga a megtestesült, "otthon melege". Jól jön a tarsolyunkba, ha vendégeket várunk, vagy ha csak hirtelen betoppannak, isteni a reggeli cappuccino mellé, és önmagában annyira bájos ez a sütiféle, hogy szinte lelki feltöltődést jelent az elkészítése. Ebben a verzióban a klasszikus meggyes pite kerek formában sül, őrölt mandulával, mandula szeletekkel, és rummal felpimpelve.
Meggyes, mandulás pite recept
Hozzávalók 30-32 cm-es piteformához:
- 15 dkg puha/olvasztott vaj,
- 4 tojás,
- 12 dkg kristálycukor,
- 1-2 zacsi vaníliacukor,
- 15 dkg őrölt mandula,
- 15 dkg finomliszt,
- fél cs. sütőpor,
- csipet só,
- 30 dkg magozott meggy,
- 2-3 tk. rum/rumaroma,
- kb. 5 dkg szeletelt mandula,
- kb. 1 tk. vaj és 1 ek. liszt a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
- A puha/olvasztott vajat, tojást és cukrot, vaníliacukrot turmixgéppel összekeverjük.
- Hozzáadjuk a darált vagy őrölt mandulát, lisztet, sütőport, sót, rumot/rumaromát, és jól összedolgozzuk.
- Elkeverjük benne a meggy nagy részét, majd vajjal kikent, kilisztezett piteformába öntjük, beledobáljuk a maradék meggyet, megszórjuk mandulaszeletekkel.
- 180 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 25 percig, tűpróbáig.