Napraforgómagos buci karácsonyfa

Mini zsemlék ünnepi elrendezésben

Napraforgómagos buci karácsonyfa recept

A napraforgómagliszt kiváló alternatíva búzaliszt helyett vagy mellett, ha gluténmentes, egészséges és tápanyagokban gazdag hozzávalókból szeretnénk házi pékárut készíteni. Mindezt, őrölt, pörkölt napraforgómagliszttel mixelve, még izgalmasabb és különlegesebb ízhatást érhetünk el. A jól bevált kenyérlángos receptet "napraforgósítva" könnyedén elővarázsolhatunk egy karácsonyfát a tepsire, ha a mini bucikat egyszerűen másképp pakoljuk rá, mint ahogy szoktuk. Zöldfűszeres olívaolajjal megkenve szinte olyan lesz, mintha a tűlevelek is megjelennének az "ágakon".  A karácsonyfa bucik a legfinomabbak még frissen, langyosan fogyasztva.

Napraforgómagos buci karácsonyfa recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg finomliszt,
  • 15 dkg napraforgómagliszt
  • 5 dkg őrölt, pörkölt napraforgómag liszt,
  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 1 tk. cukor,
  • 1 púpos tk. só,
  • 3 dl víz,
  • 3-4 ek. olívaolaj.

Tetejére:

  • 1/2 dl olívaolaj,
  • egy marék friss bazsalikom,
  • egy kis csokor friss petrezselyem,
  • só, bors,
  • kevés reszelt cheddar sajt.

Elkészítés:

  1. A langyos vízbe tesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy kanál lisztet, félretesszük, amíg elkezd dolgozni az élesztő és felfut.
  2. Összekeverjük a finomlisztet a napraforgómaglisztekkel, és a sóval.
    Lisztek összekeverése
  3. Mélyedést alakítunk a közepén, ide öntjük az olívaolajat, és a habos, felfutott élesztős keveréket.
    Tészta dagasztás előtt
  4. Összedolgozzuk a tészta többi hozzávalóival, jól összegyúrjuk, és megdagasztjuk (akár kenyérsütőgép vagy dagasztókaros robotgép segítségével). Duplájára kelesztjük meleg helyiségben kb. egy óra alatt.
    Tészta dagasztása
  5. Ezt követően a tésztát 12 felé osztjuk, és gombóc alakúra gömbölyítjük.
    Tészta gömbölyítése
  6. Fentről lefelé haladva 1-2-3-4 gombócot tepsire helyezünk, szorosan egymás mellett, és alatt, majd alulra, középre teszünk egymás alá két bucit, ami a fa törzse lesz majd. Konyharuhával letakarva további 20 percig hagyjuk pihenni.
  7. A bazsalikomot, petrezselymet picire aprítjuk, sóval, borssal, olívaolajjal összekeverjük, és ezzel kenjük meg a megkelt bucikat. Reszelt cheddar sajttal szórjuk meg az egyes bucikat, mintha egyfajta dísze lenne a fának.
    Buci karácsonyfa formázása
  8. 180-190 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 20 percig. Ha a sajt már nagyon megsült, de a bucik még nem, akkor egy alufóliával letakarhatjuk, nehogy megégjen a sajt.

Napraforgómagos buci karácsonyfa képek

Ha tetszett a fenti Napraforgómagos buci karácsonyfa recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kenyérféle recepteket is: Sokmagos, dagasztás nélküli kenyér recept, Sokmagos banánkenyér recept, Bagel recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bazsalikom, cheddar sajt, finomliszt, friss élesztő, napraforgómagliszt, petrezselyem. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, karácsonyi, kenyérféle.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Napraforgómagos buci karácsonyfa recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató