A napraforgómagliszt kiváló alternatíva búzaliszt helyett vagy mellett, ha gluténmentes, egészséges és tápanyagokban gazdag hozzávalókból szeretnénk házi pékárut készíteni. Mindezt, őrölt, pörkölt napraforgómagliszttel mixelve, még izgalmasabb és különlegesebb ízhatást érhetünk el. A jól bevált kenyérlángos receptet "napraforgósítva" könnyedén elővarázsolhatunk egy karácsonyfát a tepsire, ha a mini bucikat egyszerűen másképp pakoljuk rá, mint ahogy szoktuk. Zöldfűszeres olívaolajjal megkenve szinte olyan lesz, mintha a tűlevelek is megjelennének az "ágakon". A karácsonyfa bucik a legfinomabbak még frissen, langyosan fogyasztva.
Napraforgómagos buci karácsonyfa recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg finomliszt,
- 15 dkg napraforgómagliszt,
- 5 dkg őrölt, pörkölt napraforgómag liszt,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 1 tk. cukor,
- 1 púpos tk. só,
- 3 dl víz,
- 3-4 ek. olívaolaj.
Tetejére:
- 1/2 dl olívaolaj,
- egy marék friss bazsalikom,
- egy kis csokor friss petrezselyem,
- só, bors,
- kevés reszelt cheddar sajt.
Elkészítés:
- A langyos vízbe tesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy kanál lisztet, félretesszük, amíg elkezd dolgozni az élesztő és felfut.
- Összekeverjük a finomlisztet a napraforgómaglisztekkel, és a sóval.
- Mélyedést alakítunk a közepén, ide öntjük az olívaolajat, és a habos, felfutott élesztős keveréket.
- Összedolgozzuk a tészta többi hozzávalóival, jól összegyúrjuk, és megdagasztjuk (akár kenyérsütőgép vagy dagasztókaros robotgép segítségével). Duplájára kelesztjük meleg helyiségben kb. egy óra alatt.
- Ezt követően a tésztát 12 felé osztjuk, és gombóc alakúra gömbölyítjük.
- Fentről lefelé haladva 1-2-3-4 gombócot tepsire helyezünk, szorosan egymás mellett, és alatt, majd alulra, középre teszünk egymás alá két bucit, ami a fa törzse lesz majd. Konyharuhával letakarva további 20 percig hagyjuk pihenni.
- A bazsalikomot, petrezselymet picire aprítjuk, sóval, borssal, olívaolajjal összekeverjük, és ezzel kenjük meg a megkelt bucikat. Reszelt cheddar sajttal szórjuk meg az egyes bucikat, mintha egyfajta dísze lenne a fának.
- 180-190 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 20 percig. Ha a sajt már nagyon megsült, de a bucik még nem, akkor egy alufóliával letakarhatjuk, nehogy megégjen a sajt.