Amennyire nagy kedvenceim a piték, annyira imádtam ezt a hópihe sütit is elkészíteni. Alapvetően is jó érzés kelt tésztával dolgozni, végigkísérni a tészta kelesztésének folyamatát, átalakulását, de ilyen helyes, óriás hópihét formálni belőle különösen lélekemelő móka, főleg az ünnepi ráhangolódás, készülődés időszakában. A kalács sokféle töltelékkel, és csavarással variálható, kiváló ajándék-, uzsi- vagy éppen karácsonyi, reggeli ötlet lehet. Az pedig már csak hab a tortán, ahogy a KitchenAid robotgép dagasztókara tökéletesen összegyúrja, megdagasztja a tésztát helyettünk, nekünk már csak ki kell várni a kelesztés idejét és megformázni ezt a csodasütit.
Hópihe kalács recept
Hozzávalók:
A kelt tésztához:
- 2,5 dl tej,
- 25 gr friss élesztő,
- 2 ek. kristálycukor,
- 45 dkg finomliszt,
- 1 csipet só,
- 1 tojás,
- 75 gr puha vaj,
- tetejére: 1 tojás.
A narancsos, étcsokis töltelékhez:
- 75 gr vaj,
- 150 gr étcsokoládé,
- 30 gr porcukor,
- 70 gr kandírozott narancshéj,
- 1 db narancs lereszelt héja.
Elkészítés:
- A langyos tejbe szórjunk cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, szórjunk rá egy kanál lisztet, és tegyük félre, hagyjuk, hogy jól felfusson (dolgozzon az élesztő).
- Ha ez megtörtént, akkor a lisztet keverjük össze a sóval, alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ide öntsük a lágy vajat, tojást, és felfutott élesztős keveréket. Dolgozzuk, gyúrjuk össze alaposan, dagasztókaros robotgép segítségével.
- Addig gyúrjuk, amíg összeáll egy gombóccá a tészta, és szép, fényes lesz a külseje. Tegyük meleg helyre, a duplájára keleszteni kb. 1-2 óra alatt.
- A kelesztés ideje alatt készítsük el a krémet: az étcsokit a vajjal alacsony hőfokon vagy vízgőz fölött olvasszuk össze, adjuk hozzá a porcukrot, a kandírozott, és a frissen reszelt narancshéjat, majd keverjük össze, és várjuk meg, amíg kihűl (ez idő alatt a tészta is megkel).
- Picit gyúrjuk át, majd válasszuk ketté a megkelt tésztagombócot. Mindkét gombócot nyújtsuk ki kör alakúra (amekkora kör befér a nagy tepsinkbe).
- Az első kinyújtott kört kenjük meg alaposan a csokis krémmel, és helyezzük rá a másik tésztalapot, csipkedjük össze a széleit. Helyezzünk egy poharat a kör közepére, és a pohártól kiindulva osszuk fel a kört 12 egyenlő szeletre, majd mindegyik szeletet csavarjunk meg kétszer. Konyharuhával letakarva hagyjuk így ismét kelni, pihenni kb. 20-30 percet.
- Megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett sütjük kb. 12-15 percig, tűpróbáig. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
A recept elkészítését a KitchenAid Magyarország támogatta.