Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Hópihe kalács recept

Amennyire nagy kedvenceim a piték, annyira imádtam ezt a hópihe sütit is elkészíteni. Alapvetően is jó érzés kelt tésztával dolgozni, végigkísérni a tészta kelesztésének folyamatát, átalakulását, de ilyen helyes, óriás hópihét formálni belőle különösen lélekemelő móka, főleg az ünnepi ráhangolódás, készülődés időszakában. A kalács sokféle töltelékkel, és csavarással variálható, kiváló ajándék-, uzsi- vagy éppen karácsonyi, reggeli ötlet lehet. Az pedig már csak hab a tortán, ahogy a KitchenAid robotgép dagasztókara tökéletesen összegyúrja, megdagasztja a tésztát helyettünk, nekünk már csak ki kell várni a kelesztés idejét és megformázni ezt a csodasütit.

 

Hópihe kalács recept

Hozzávalók:

A kelt tésztához:

  • 2,5 dl tej,
  • 25 gr friss élesztő,
  • 2 ek. kristálycukor,
  • 45 dkg finomliszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 tojás,
  • 75 gr puha vaj,
  • tetejére: 1 tojás.

A narancsos, étcsokis töltelékhez:

  • 75 gr vaj,
  • 150 gr étcsokoládé,
  • 30 gr porcukor,
  • 70 gr kandírozott narancshéj,
  • 1 db narancs lereszelt héja.

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe szórjunk cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, szórjunk rá egy kanál lisztet, és tegyük félre, hagyjuk, hogy jól felfusson (dolgozzon az élesztő).
  2. Ha ez megtörtént, akkor a lisztet keverjük össze a sóval, alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ide öntsük a lágy vajat, tojást, és felfutott élesztős keveréket. Dolgozzuk, gyúrjuk össze alaposan, dagasztókaros robotgép segítségével.
  3. Addig gyúrjuk, amíg összeáll egy gombóccá a tészta, és szép, fényes lesz a külseje. Tegyük meleg helyre, a duplájára keleszteni kb. 1-2 óra alatt.
  4. A kelesztés ideje alatt készítsük el a krémet: az étcsokit a vajjal alacsony hőfokon vagy vízgőz fölött olvasszuk össze, adjuk hozzá a porcukrot, a kandírozott, és a frissen reszelt narancshéjat, majd keverjük össze, és várjuk meg, amíg kihűl (ez idő alatt a tészta is megkel).
  5. Picit gyúrjuk át, majd válasszuk ketté a megkelt tésztagombócot.  Mindkét gombócot nyújtsuk ki kör alakúra (amekkora kör befér a nagy tepsinkbe).
  6. Az első kinyújtott kört kenjük meg alaposan a csokis krémmel, és helyezzük rá a másik tésztalapot, csipkedjük össze a széleit. Helyezzünk egy poharat a kör közepére, és a pohártól kiindulva osszuk fel a kört 12 egyenlő szeletre, majd mindegyik szeletet csavarjunk meg kétszer. Konyharuhával letakarva hagyjuk így ismét kelni, pihenni kb. 20-30 percet.
  7. Megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett sütjük kb. 12-15 percig, tűpróbáig. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

A recept elkészítését a KitchenAid Magyarország támogatta.

Hópihe kalács képek

Ha tetszett a fenti Hópihe kalács recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló péksütemény recepteket is: Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept, Nutellás babka muffin recept, Fahéjas alma koszorú recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, friss élesztő, narancs, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Hópihe kalács recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató