Egy igazi, ünnepi hangulatba hozó, csakis jókedvet árasztó, téli, "hygge" recepttel állunk szemben. Klasszikus kelt tészta az alapja, amit egy nagy téglalappá nyújtunk ki, pazarul megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük, nagyobb csigákra vágjuk fel, majd a csiguszokat tortaformába rendezzük. Megsütjük, közben folyamatosan sóhajtozunk a lakásban áradó, fantasztikusan finom, fahéjas illattól. Alig várjuk, hogy végre kihűljön, és amikor már csak éppen langyos, megkenjük a vaníliás krémsajttal. Azon nyomban lecsípünk egy csigát, és egy kakaó kíséretében jól elmajszoljuk.
Fahéja csiga krémsajttal recept
Hozzávalók egy 28/32 cm átmérőjű tortaformához:
A kelt tésztához:
- 3,5 dl tej,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 8 dkg kristálycukor,
- 60 dkg finomliszt,
- csipet só,
- 1 tojás,
- 8 dkg puha vaj.
A fahéjas csiga töltelékéhez, és a mázhoz:
- 5 dkg olvasztott (könnyen kenhető) vaj,
- 2,5 dkg őrölt fahéj
- 30 dkg cukor,
- 10 dkg natúr, tejszínes krémsajt,
- vanília őrlemény, aroma vagy cukor,
- 4 ek. porcukor,
- tetejére: 1 tojás.
Elkészítés:
- A langyos tejbe szórjunk egy evőkanálnyi cukrot (a 8 dkg-os mennyiségből), majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, szórjunk rá egy kanál lisztet, és tegyük félre, hagyjuk, hogy jól felfusson (dolgozzon az élesztő).
- Ha ez megtörtént, akkor a lisztet keverjük össze a sóval, alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ide öntsük a lágy vajat, tojást, és felfutott élesztős keveréket. Dolgozzuk, gyúrjuk össze alaposan, akár dagasztókaros mixer/robotgép segítségével.
- Addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll egy gombóccá a tészta, és szép, fényes lesz a külseje. Tegyük meleg helyre, a duplájára keleszteni kb. 1-2 óra alatt.
- Nyújtsuk ki egy nagy (kb. 50-70 cm hosszú) téglalapra, és kenjük meg vajjal.
- Szórjuk meg a fahéjas cukor keverékével, és kanállal vagy nyújtófával döngöljük, nyomkodjuk bele a tésztába a cukros réteget.
- A hosszú részénél fogva tekerjük fel szorosan, mint a bejglit.
- Vágjunk belőle kb. 5-6 cm-es csigákat, és helyezzük a sütőpapírral bélelt (nagyobb) tortaformába, vagy akár egy nagyobb tepsibe. Hagyjuk legalább félórán keresztül tovább kelni.
- Megkenjük tojással, és 170 fokon, légkeverés mellett sütjük kb. 30 percig, tűpróbáig.
- Ha kihűlt, megkenjük a porcukros, vaníliás krémsajttal.
Tippek:
- Fahéj helyett akár kakaóporral is készíthetjük, és a tetejéről elhagyható, vagy más fűszerekkel, étcsoki díszítéssel is variálható a krémsajtos máz.
- Formázásnál arra figyeljünk, hogy legyen helye a formában a csigáknak tovább növekedni, mert, ha túl szorosak, akkor kevésbé szépek, persze akkor is nagyon finomak. :)
- Mandulával vagy más maggal is megszórhatjuk sütés előtt.
- A krémsajtos rétegbe is keverhetünk fahéjat, narancshéjat, citromhéjat.
- A tetejét még melegen meglocsolhatjuk kevés cukros vagy mézes sziruppal, tejjel, narancslével, vagy kókusztejjel (max. 1 dl mennyiséggel), ettől még puhább és zamatosabb lesz.