Sós briós

Isteni puha és könnyed péksütemény

Sós briós recept

Ha olyan, klasszikus péksüteményt vagy kenyérfélét szeretnék készíteni, amilyet korábban még sosem próbáltam, általában a magyar konyha egyik legelismertebb pékmesterének, Limarának a szakácskönyvét szoktam leemelni a polcomról. A receptjén minimálisan változtattam annak érdekében, hogy ebből most egy sós briós, nem pedig a klasszikus, édes, vaníliás verzió születhessen meg. A briós párjaként pedig egy fantasztikus, libamájas fogást készítettem tokaji borral bolondítva, libamáj créme brulée-t.

Sós briós recept

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos tej,
  • 1 ek. cukor,
  • 3 dkg friss élesztő,
  • 60 dkg finomliszt,
  • 1 púpos tk. só,
  • 3 ek. napraforgóolaj,
  • 1 tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 15 dkg puha + kevés olvasztott vaj,
  • kb. 1-2 evőkanálnyi sóvirág vagy nagy szemű só.

Elkészítés:

  1. 1 dl langyos tejbe cukrot és 2 ek. lisztet teszünk (levonva a 60 dkg-nyi adagból), belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megszórjuk 1 evőkanál liszttel, majd magára hagyjuk dolgozni az élesztőt kb. 15 percig.
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, összekeverjük a sóval, mélyedést alakítunk ki a belsejébe, és oda ütjük a tojásokat, öntjük az olajat, majd a felfuttatott élesztős keveréket.
  3. Jól összedagasztjuk a tészta alkotóelemeit, majd konyharuhával letakarva legalább 45 percig pihentetjük.
    Briós tészta pihentetése
  4. A megkelt tésztát lisztes deszkán 12 részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőle, és újabb 15 percig konyharuha alatt pihentetjük.
    Briós tészta részekre osztása
  5. A gombócokat ovális formára nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
    Briós feltekerése
  6. A kukacokat csiga alakban feltekerjük úgy, hogy az alsó részét picit összecsípjük, hogy stabilizálja a briós alját.
    Briós formázása
  7. Így is pihentetjük kb. 40 percet a sütőpapíron a megformázott briósokat.
    Briósok pihentetése
  8. Sütés előtt olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk sóval, és 10 percig 160 fokon, majd 10 percig 180 fokon sütjük, légkeverés mellett.
    Briósok megkenése sütés előtt

 

Sós briós képek

Ha tetszett a fenti Sós briós recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló péksütemény recepteket is: Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept, Nutellás babka muffin recept, Hópihe kalács recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, tej, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sós briós recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

 Nutellás babka muffin recept
péksütemény

Nutellás babka muffin

Mutatós cukiság az ünnepekre

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept
péksütemény

Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga

Szuper kókuszos péksüti fitt verzióban

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató