Libamáj créme brulée

Tokaji, késői szüretelésű furminttal bolondítva

Libamáj créme brulée recept

Ha a májak királynőjét a hazai bortermő vidék királyi szereplőjével kombináljuk, egy fenséges, Márton-napi fogást alkothatunk meg. A libamáj "créme brulée" értelmezésben egy fantasztikusan krémes májpástétom, amit házi, sós brióssal, lilahagyma lekvárral, és egy pohár Barta Öreg Király Dűlő Késői Szüretelésű Furminttal tálalva akár a “liba napokon”, akár karácsonykor ünnepi kuriózumként kínálhatunk.

Libamáj créme brulée recept

Hozzávalók 8 személyre:

Elkészítés:

  1. Vízgőz fölött vagy alacsony hőfokon, habverővel folyamatosan kevergetve összedolgozzuk a tejszínt, tejet, tojássárgáját, bort, sót. Addig melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik. Fontos, hogy ne forraljuk fel/főzzük meg. A sűrűsödés nem lesz olyan intenzív, mint pl. egy pudingnál (a habossága csökken).
    Brulee alapanyagok előkészítése
  2. A tojásos, tejes masszából öntünk a megtisztított, felkockázott libamájhoz, majd botmixerrel pürésítjük, és összekeverjük a massza többi részével.
    Brulee krémhez libamáj hozzáadása
  3. Brulée vagy szufflé formákba adagoljuk a krémet, és egy tepsibe helyezzük. A tálkák 2/3 részéig vizet öntünk a tepsibe.
    Libamáj creme brulee formákba öntése
  4. 150 fokon sütjük/gőzöljük 30 percig, majd 140 fokon 10 percig, és utána megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Hűtőbe tesszük legalább néhány órára, majd tálalás előtt barnacukorral megszórjuk, és szakácsfáklyával karamellizáljuk a cukrot.
  5. Friss brióssal és házi, lilahagyma lekvárral tálalva mennyei előétel.

Tippek:

  • Ha van rá időnk, a készítés előtt, a megtisztított libamájat áztassuk egy éjszakán át fokhagymás tejben.
  • A recept ugyanolyan jól működik hízott kacsamájjal is (vagy pecsenye kacsamáj is opció lehet).
  • Ha nincs otthon tejszín, akár tejjel is készülhet a brulée.

Libamáj créme brulée képek

Ha tetszett a fenti Libamáj créme brulée recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló előétel recepteket is: Liba rilett recept, Citromos tepertőkrém recept, Rozmaringos, sült fokhagymakrém recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fehér bor, főzőtejszín, libamáj, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, francia, gluténmentes, karácsonyi, pástétom.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

4 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Libamáj créme brulée recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató