A sikkesen rusztikus és sokoldalú, egészben sült fokhagymakrémből mennyei vendégváró készülhet, lágy rozmaringos aromával. Pezsgővel és brie sajttal tálalva exkluzív, meleg előételként nyűgözhetjük le vele a szeretteinket, de természetes ízfokozóként felhasználva feldobhatunk vele különböző tésztaszószokat, burgonyapürét, zöldségköreteket, főzelékeket is. Az elkészítése rémesen egyszerű, és üzembiztos, mégis a különleges, héjában sült, édeskés fokhagyma íz miatt egészen elképesztő gasztroélményben lehet részünk, ha megkóstoljuk.
Rozmaringos, sült fokhagymakrém recept
Hozzávalók:
- 8 fej fokhagyma,
- só, bors,
- pici olívaolaj,
- 3-4 rozmaring ág,
- 1-2 kakukkfű szál,
- kb. 30-40 gr. puha vaj.
Elkészítés:
- A fokhagymafejek külső, vékony rétegét óvatosan lehámozzuk, úgy, hogy egyben maradjon a fej. Levágjuk a fejek tetejét, sapkáját.
- Alufóliára tesszük, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és friss fűszernövényeket halmozunk rá, legfőképpen rozmaringot. Becsomagoljuk a fóliába és egy sütőpapíros tepsire tesszük.
- 200 fokon sütjük kb. 45 percig, amíg teljesen meg nem puhulnak.
- A fokhagyma belsejét kinyomkodjuk a héjából, összekeverjük kevés puha vajjal, sóval, borssal. Ha vendégváró előételként tálaljuk, kenjünk meg vele bagett/kenyérszeleteket, és egy-egy brie sajt darabbal a tetejükön süssük 200 fokon kb. 10 percig. A Barta pincészet 2017-es Tokaji Furmint Pezsgőjével kínálva egészen exkluzívvá tehetjük a gasztroélményt.
Tippek a sült fokhagymakrém felhasználásához
- Burgonyapüré, és egyéb zöldségekből készült köret, főzelék ízesítésére,
- Tésztához szószként akár tejszínesen, akár paradicsomosan,
- Sült húsok mellé mártogatós szószként,
- Ízfokozóként darált húsos ragukhoz.