A lazac jelenléte önmagában ünnepi hangulatot kölcsönöz az ételnek, hiszen annyira egyedülálló, semmi máshoz nem hasonlítható íze van ennek a csodás halnak. A sült lazacból készült pástétom pirítósra vagy friss kenyérre kenve jól megállja a helyét ünnepi előételként vagy egy különlegesebb szendvicskrémként. Party falatként feldobhatjuk vele a szilveszteri mini szendvicses repertoárt. Mézes mustárral, ricottával és bazslikommal készül, amitől egyszerre édes és friss a lazackrém.
Lazackrém recept
Hozzávalók kb. 4 személyre:
- 1 kisebb salottahagyma,
- 1 nagy gerezd fokhagyma,
- 20 dkg friss lazacfilé,
- 5 dkg vaj,
- 1/2 citrom leve,
- kb. 3 púpos ek. ricotta,
- 2-3 tk. mézes mustár,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 kis marék friss bazsalikom levél aprítva.
Elkészítés:
- A vajat felovasztjuk és megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát. Hozzádobjuk az aprított fokhagymát, és a kockákra vágott lazacot, addig pirítjuk, amíg jól meg nem puhul a húsa.
- Ha megsült a lazac, picit várunk, amíg kihűl, és hozzákeverjük a felsorolt hozzávalókat (citromlé, ricotta, mustár, bazsalikom, só, bors), majd botmixerrel pürésítjük.
- Bazsalikommal gazdagon megszórva, és friss citromszeletekkel tálaljuk.