Ez a glutén- és laktózmentes, házi kence szuperjó alternatívája lehet bármilyen tej alapú szendvicskrémnek. Izgalmas, újszerű zöldségmártogatós és piknik kellék, ha valamilyen különleges, de mégis pofonegyszerűen elkészíthető gourmet finomságra vágyunk. A kesudió lágy ízéhez kitűnően passzol az aromás fűszernövény duó, a kakukkfű-rozmaring párosítás, a citrom friss íze, és persze a Szent György-hegyi olaszrizling az UJVÁRI pincészettől. Nincs is jobb annál, mint házi ciabattához saját készítésű krémet, és hazai kézműves termékekből álló tapas tálat kínálni jó bor, jó társaság és csodás piknik helyszín kötelékében.
Kakukkfüves kesudió krém recept
Hozzávalók 2 kis üveghez:
- 1 nagy bögre natúr kesudió,
- 1 db citrom,
- 2 gerezd fokhagyma,
- kb. 1 csapott tk. só,
- 6-10 ek. szűrt vagy ásványvíz,
- 2-3 ág friss kakukkfű,
- 1 ág friss rozmaring.
Elkészítés:
- A kesudiót minimum 4 órával korábban, de akár egy nappal előbb is beáztathatjuk: a bögrényi kesudiót felöntjük szűrt vízzel (ha egy napig áztatjuk, a hűtőbe tesszük).
- A kesudió krém elkészítése gyerekjáték: a felsorolt alapanyagokat késes aprítógépbe tesszük és addig daráljuk, amíg krémes állagú nem lesz. A citromból a levét facsarjuk ki és adjuk a krémhez, fél citrom biztosan kell, de, ha elbírja, hozzáadhatjuk az egész levét is. A zöldfűszereket lebontjuk az ágról, és csak a leveleket adjuk hozzá. Vízből kb. 6 ek. biztosan szükséges, de a kívánt krémesség eléréséhez még vízzel vagy citromlével lazíthatunk a kesudió krém állagán. Aprítógép helyett vagy után botmixer is segíthet a krémesség eléréséhez.
Tippek:
- A fűszerezésben bátran használhatunk más fűszernövényeket is, pl. koriandert és citrom helyett lime-ot, így pici ázsiai ízvilágot is belecsempészhetünk, de akár petrezselyemmel, bazsalikommal, majorannával, oregánóval is ízesíthetjük.
- Isteni önmagában, zöldségmártogatósként, szendvicskrémként, pirítósra, vagy egy friss ciabatta szeletre kenve.