Gondolnád, hogy a pulled pork, más néven tépett malachús az éjszaka leple alatt el tud készülni az otthoni, konyhai verzió szerint? Befűszerezzük, körbepirítjuk a husit és ott felejtjük egy éjszakára a sütőben. Reggel pedig fantasztikus pulled pork illatra ébredünk. Ugye milyen jól hangzik? Persze a legtökéletesebb eredményéért a smokerhez (eselteg grillhez) kell folyamodni, de azért léteznek remek alternatívák a lakáson belüli, sütőben készíthető pulled porkra. A minimálisan befektett energiáért cserébe egy fantasztikusan finom, omlós, ízektől hemzsegő malachúst kapunk. Megpakoljuk vele a frissen sütött, házi ciabattát egy kis amerikai káposztasalátával, póréhagymával, cheddar sajttal és máris dübörög a street food hangulat otthon. Próbáld csak ki!
Házi pulled pork recept
Hozzávalók kb. 6 személyre:
- 1-1,5 kg sertéslapocka csont nélkül, egészben, vagy tarja (és comb),
- személyenként egy-egy közepes ciabatta,
- gouda vagy cheddar sajt szeletek,
- savanyú uborka,
- amerikai káposztasaláta,
- friss póréhagyma karikák.
A pác hozzávalói:
- kb. 1-2 ek só,
- 2 ek. füstölt paprika,
- 1-1 tk. bors, római kömény, koriander, oregánó,
- 2 ek. barna cukor,
- kb. fél dl olívaolaj,
- 1 fej vöröshagyma felaprítva,
- 2 gerezd fokhagyma,
- kb. fél dl mustár,
- 1 dl ketchup,
- 1 ek. szójaszósz,
- 2 ek. almaecet,
- 2 ek. Worcestershire szósz
- alternatíva a fenti hozzávalók helyett vagy az ízek természetes fokozásához: Gabko BBQ WITH WHISKEY & HONEY szósz
Elkészítés:
- Alaposan megmossuk a húst, és szükség szerint levagdossuk a nemkívánatos részeket (fontos, hogy a picit zsíros részeket hagyjuk meg bátran, ettől finom szaftos lesz a hús), jól megszárítjuk, felitatjuk a vizet.
- A páchoz összekeverjük a fűszereket, cukrot az olívaolajjal és bekenegetjük, megforgatjuk benne a húst.
- Vegyünk elő egy olyan edényt, amit a főzőlapra és a sütőbe is betehetünk: kevés forró olívaolajon megpirítjuk hirtelen a hús minden oldalát.
- Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, mustárt, ketchupot, almaecetet, a Worcestershire és szójaszószt. Ha felforrt, elzárjuk, és betesszük a 110-120 fokos sütőbe (légkeverés nélkül) egy egész éjszakára (kb. 6-8 órára).
- Ha letelt ez az idő, szúrjuk meg a húst és ellenőrizzük a puhaságot: elképesztő omlósságot kell tapasztalnunk.
- Az elkészült husit kiemeljük a fazékból és 2 villa segítségével nagyobb szálakra bontjuk. A szaftosságát a visszamaradt szósszal tudjuk beállítani. Ha így is marad a szószból, forralással tudunk sűríteni az állagán, amit remekül használhatunk a szendvics összeállításánál mint barbecue szószt.
- Tálalásnál ciabattát vágunk félbe, megkenjük a szósszal, megpakoljuk gazdagon a pulled porkkal, sajtot teszünk rá és megkoronázzuk számunkra kedves zöldségekkel, pl. coleslaw, azaz amerikai káposzta salátával, savanyú uborkával, hagymával.