Ahogy a marhának, úgy a csirkének is jól áll a "pulled pork", lassú sütési módszer, és egészen elképesztően omlós, fűszeres husit varázsolhatunk az egyébként száraz csirkemellből. A fitt verziójú, szaftos, tépett hús önmagában is remek egy jófajta házi kenyérrel, bagettel és amerikai káposzta salátával, de lepénykenyérbe töltve, pizza vagy kenyérlángos feltétként komoly főszerepet kaphat, magával ragadó figyelmet harcol ki magának. Kevés munkával, és órákig tartó, lassú sütéssel kapunk egy szuperjó nyári alapanyagot, amit bármilyen kerti parti menübe könnyedén beilleszthetünk: pl. egy grillen sült pizzára kenve, sok sajttal megpakolva, vagy tortillába tekerve, faszénen átsütve.
Pulled chicken recept
Hozzávalók kb. 6 személyre:
- 1-1,2 kg csirkemell,
- 30 dkg paradicsompüré (passata),
- 1 fej vöröshagyma nagyobb darabokra vágva,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 ek. barna cukor,
- 0,5 dl olívaolaj,
- 2 púpos ek. füstölt paprika,
- 1 ek. Worcestershire szósz,
- 5-6 ek. chilis BBQ szósz,
- só, bors.
Elkészítés:
- A megmosott, szárazra törölt egész csirkemell filét (de csontos csirkemell is oké, úgyis csodásan leomlik a végén a csontról) a felsorolt hozzávalókból összekevert szósszal nyakon öntjük, pácoljuk pár órát, vagy akár egy éjszakán át.
- 120 fokon sütjük sütőtől függően kb. 5-7 órán át (fedett vas edényben vagy kerámia tálban), vagy amíg azt nem látjuk, hogy darabokra omlik szét a husi. (Persze, ha van otthon olyan grill- vagy BBQ sütő, amiben ez a kertben elkövethető, az még szuperebb lesz.)
- Ha sok szósz maradt a csirkén, leönthetjük róla, és külön beforralva kész a mennyei, házi BBQ szósz. Maradhat akár a husin is, és lassú tűzön, kevergetés mellett könnyen meg tudjuk melegíteni később is, illetve a szósz is sűrűsödni fog így.