Klasszikus street food finomság sörös, ropogós bundában sütve, héjas, sült burgonyával és egy kis majonézes, tejfölös mártogatóssal kínálva. A halat érdemes sütés előtt néhány órával besózni, de ezt leszámítva maga a fish & chips-es sörös bunda pillanatok alatt elkészül, sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a klasszikus rántott husi bundája, így a hosszadalmas panírozást is megúszhatjuk. A burgonyát hasábokra, nagy gerezdekre vágva, sütőben vagy tűzhelyen is készíthetjük, és ahogy itt, érdemes kipróbálni héjas verzióban is, hiszen a "héjában van a vitamin". :)
Fish & chips recept
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 35-40 dkg tőkehalfilé,
- kb. 40 dkg burgonya,
- só, bors, fokhagymapor ízlés szerint,
- kb. 4-5 dl napraforgóolaj a sütéshez.
A bundához:
- 65 gr búzaliszt,
- 35 gr kukoricaliszt,
- 1 csipet sütőpor,
- 1 csipet só,
- 1,2-1,5 dl sör,
- 1 csipet őrölt kurkuma,
- 1 csipet őrölt piros paprika.
Elkészítés:
- A halat kisebb csíkokra, falatokra vágjuk, jól besózzuk, és fűszerezzük ízlés szerint borssal, fokhagymaporral. Pár óráig hagyjuk állni ebben a pácban.
- A bunda alapanyagait egy habverő segítségével összekeverjük. Sűrű palacsintatészta állagú tésztát készítünk, ezért ennek megfelelően apránként adagoljuk hozzá a sört.
- Tegyük bele a halszeleteket, és hagyjuk állni kb. 15-20 percet a tésztában.
- A sült burgonyát sokféleképpen készíthetjük. Ebben a verzióban héjastól vágjuk kockákra, és így sütjük meg fedő alatt, majd anélkül egy serpenyőben, amíg belül meg nem puhul, kívül meg nem pirul.
- Sózzuk, borsozzuk és egy kis friss petrezselyemmel is meghinthetjük tálalásnál.