Ez a helyes, töltött tésztabatyu a spanyol konyha kiválósága. Pékségekben gyakori vendég a polcokon, de tapasként, előételként is remekül megállja a helyét, nem beszélve a baráti vacsorákról. Könnyen hordozható, kompakt formájának köszönhetően bármilyen kirándulásra, piknikre magunkkal vihetjük, és a gyerkőcök szája is fülig fog érni, ha ezt találják a sulis, uzsis dobozban. Könnyed, szuperjól omlós, vajas tésztába csomagolunk egy-egy kupacnyi, kellemesen fűszeres marharagut, amihez mindenféle finom zöldséget hozzákeverhetünk a főzés során. Fantasztikus frissen, langyosan, hidegen és újra melegítve is. Ha elkápráztatnánk a családot, barátokat egy különleges harapnivalóval, érdemes sütni egy adag empanadát.
Empanada recept
Hozzávalók:
Töltelék hozzávalói:
- pár ek. olívaolaj,
- 50 dkg darált marhahús,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1 db nagyobb édesburgonya vagy burgonya,
- 2 db sárgarépa,
- 2-3 szál szárzeller,
- 1 púpos ek. paradicsom paszta/sűrítmény,
- 1 csipet chili,
- 1 kk. őrölt fahéj,
- 1 tk. római kömény,
- 1 tk. oregánó,
- kb. maréknyi zöldborsó,
- 2 db paradicsom,
- só, bors ízlés szerint.
Omlós tészta hozzávalói 18 db empanadához:
- 40 dkg finomliszt,
- 1 tk. só,
- 18 dkg hideg vaj,
- 1 tojás + 1 tojás a tészta megkenéséhez,
- 1 dl hideg víz.
Elkészítés:
A töltelék elkészítése:
- A zöldségeket a paradicsom és a borsó kivételével apróra vágjuk, vagy bedobhatjuk egy aprítógépbe is. Megpirítjuk kevés olívaolajon, majd félretesszük, és megpirítjuk a serpenyőben a darált husit, visszatesszük a zöldségeket, az aprított fokhagymát, majd fűszerezzük, és hozzáadjuk a paradicsom pasztát.
- Kb. 15 perces fedő alatti főzés után hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, zöldborsót, és tovább pároljuk a ragut kb. 25-30 percig.
- Felhasználás előtt hűtsük langyosra, sőt akár előző este is elkészíthetjük a ragut. Ennek a töltelék-mennyiségnek a fele elég lesz a tésztához, a többit érdemes lefagyasztani, vagy ha több empanadát szeretnénk, akkor duplázni kell a tészta alapanyagait.
A tészta elkészítése:
- A sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a feldarabolt vajjal, hozzáadjuk a tojást és a vizet, és jól összegyúrjuk.
- Amint összeállt egy gombóccá, félórára hűtőbe tesszük, folpackba csomagolva.
- A tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 12-15 cm-es átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
- A kört gondolatban elfelezve, a félkör széleit vízzel bekenegetjük, egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk a közepére, majd félbehajtjuk, jól rányomkodjuk a tésztát a széleknél.
- Egy villa segítségével pedig helyes csíkokat vághatunk a félkörívre. A maradék tésztát összegyúrjuk, és addig nyújtjuk, szaggatjuk, amíg már nem marad a tésztából.
- Sütőpapírral bélelt tepsin sütjük, 180 fokon, légkeverés mellett kb. 25-30 percig.
Tippek:
- A tölteléket bátran variálhatjuk másfajta darált hússal, zöldségekkel.
- Sőt egy kis sajttal is kiegészíthetjük a töltelék kupacok tetejét a ráhajtás előtt, ami szépen olvadozva fogad majd minket, amikor beleharapunk a tésztabatyuba.
- Kiválóan passzol hozzá mártogatósként egy kis, lime-os joghurt fokhagymával, friss korianderrel, vagy egy paradicsomos salsa szósz.