Vadas marha kifligombóccal

Klasszikus a karácsonyi menüben

Vadas marha kifligombóccal recept

Sokunk kedvence, a vadas marha is gyakran előbukkan a karácsonyi menüben. Jó előre elkészíthetjük, így az ünnepnapon csak előkapjuk, megmelegítjük, és élvezzük, ahogy a pár napnyi hűtőben történő ácsorgás után még jobban összeértek benne az ízek. Stílszerűen zsemle-, avagy kifligombóccal, és az elkészítéshez is használt, zseniális Kvaszinger Hatalos furminttal kínáljuk, hogy teljes legyen az otthoni gasztroélmény.

Vadas marha kifligombóccal recept

Hozzávalók kb. 4-6 adaghoz:

Vadas marhához:

  • 3 ek. vaj,
  • 2 ek. kacsazsír,
  • 2 ek.cukor,
  • 0,8 kg marhanyak,
  • 4 db sárgarépa,
  • 1 kis zellergumó,
  • 2 szál szárzeller,
  • 2 db fehér répa,
  • 2 db paszternák, 
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • 3 db babérlevél,
  • 4-5 szál friss kakukkfű,
  • 2-3 dl Kvaszinger Hatalos tokaji furmint,kb. 5 dl marha vagy zöldség alaplé.

Mártáshoz:

  • 1 tk. mustár,
  • 2 dl tejszín,
  • só, bors ízlés szerint,
  • 2 gerezdnyi konfitált fokhagyma,
  • ha szükséges: pár csepp citromlé.

Kifligombóchoz (3-4 adag):

  • 2 db kifli, apró kockákra vágva, megpirítva,
  • 2 db tojás,
  • 2 dl tej,
  • 17,5 dkg liszt,
  • só, bors,
  • 1 kis csokor, friss petrezselyem,
  • pirításhoz: 2-3 ek. vaj.

Elkészítés:

  1. A marhához a húst megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A vaj és zsír keverékén több lépésben körbepirítjuk, majd félretesszük. Ugyanitt megpirítjuk a nagyobb szeletekre vágott zöldségeket, majd megszórjuk cukorral, és hagyjuk pár perc alatt karamellizálódni. Visszatesszük az edénybe a pirított husit, és felöntjük a fehérborral. Pár perces forralást (rottyantást) követően hozzáadjuk az alaplevet, a fűszereket, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük hosszú órákon át, amíg teljesen puha nem lesz a hús.
  2. Ha megpuhult a hús, kihalásszuk az edényből, a babérlevelekkel és kakukkfűágakkal együtt. A zöldségeket a lével, pici mustárral, tejszínnel, konfitált fokhagymával együtt leturmixoljuk, sózzuk. Ha szükséges, még pár csepp citromlevet is adhatunk hozzá. Forráspontig melegítsük, majd a húst gazdagon meglocsolva tálaljuk a kifilgombócok társaságában.
  3. Kifligombóc (a zsemlegombóc mintájára): a tojást kikeverjük a tejjel, és fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a liszthez. Csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Hozzáadjuk az előzetesen megpirított kiflikockákat (a sütőben 200 fokon zsiradék nélkül pirítjuk meg, és hagyjuk kihűlni felhasználás előtt).
  4.  Sós, felforrt vízbe kanalazunk fél/vagy egy evőkanálnyi adagokat. Közepes lángon főzzük kb. 5-10 percig. (Érdemes egyet kivenni, és megkóstolni, hogy megfőtt-e a gombóc.) Ha kész, szűrőkanállal kiemeljük. Tálalás előtt pár evőkanálnyi vajon megpiríthatjuk a gombócokat, de ez a lépés el is hagyható.

Vadas marha kifligombóccal képek

Ha tetszett a fenti Vadas marha kifligombóccal recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló ragu recepteket is: Áfonyalekváros őzragu recept, Fehérboros, csirkés pite recept, Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, főzőtejszín, kifli, marha, mustár, sárgarépa, tojás, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, karácsonyi, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Vadas marha kifligombóccal recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Empanada recept
street food

Empanada

Gasztro-kényeztetés spanyol módra

Stefánia szelet recept
töltött hús

Stefánia szelet

Tojással töltött klasszikus

Áfonyalekváros őzragu recept
ragu

Áfonyalekváros őzragu

Különleges ünnepi főétel

Fehérboros, csirkés pite recept
ragu

Fehérboros, csirkés pite

Ünnepi főétel ötlet leveles tésztából

Burgundi marharagu recept
ragu

Burgundi marharagu

Igazi francia klasszis, a boeuf bourguignon (boeuf carottes)

Ír barna sörös marharagu recept
ragu

Ír barna sörös marharagu

Ízgazdag ír finomság petrezselymes édesburgonyapüré ölelésben

Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb recept
sült hús

Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb

Temérdek fokhagyma és egy napos pácolás a titka ennek a finom pulykának

Quiche magyarosan recept
pite

Quiche magyarosan

Francia sós, húsos pite magyar finomságokkal

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató