Sokunk kedvence, a vadas marha is gyakran előbukkan a karácsonyi menüben. Jó előre elkészíthetjük, így az ünnepnapon csak előkapjuk, megmelegítjük, és élvezzük, ahogy a pár napnyi hűtőben történő ácsorgás után még jobban összeértek benne az ízek. Stílszerűen zsemle-, avagy kifligombóccal, és az elkészítéshez is használt, zseniális Kvaszinger Hatalos furminttal kínáljuk, hogy teljes legyen az otthoni gasztroélmény.
Vadas marha kifligombóccal recept
Hozzávalók kb. 4-6 adaghoz:
Vadas marhához:
- 3 ek. vaj,
- 2 ek. kacsazsír,
- 2 ek.cukor,
- 0,8 kg marhanyak,
- 4 db sárgarépa,
- 1 kis zellergumó,
- 2 szál szárzeller,
- 2 db fehér répa,
- 2 db paszternák,
- 2 fej vöröshagyma,
- 8 gerezd fokhagyma,
- 3 db babérlevél,
- 4-5 szál friss kakukkfű,
- 2-3 dl Kvaszinger Hatalos tokaji furmint,kb. 5 dl marha vagy zöldség alaplé.
Mártáshoz:
- 1 tk. mustár,
- 2 dl tejszín,
- só, bors ízlés szerint,
- 2 gerezdnyi konfitált fokhagyma,
- ha szükséges: pár csepp citromlé.
Kifligombóchoz (3-4 adag):
- 2 db kifli, apró kockákra vágva, megpirítva,
- 2 db tojás,
- 2 dl tej,
- 17,5 dkg liszt,
- só, bors,
- 1 kis csokor, friss petrezselyem,
- pirításhoz: 2-3 ek. vaj.
Elkészítés:
- A marhához a húst megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A vaj és zsír keverékén több lépésben körbepirítjuk, majd félretesszük. Ugyanitt megpirítjuk a nagyobb szeletekre vágott zöldségeket, majd megszórjuk cukorral, és hagyjuk pár perc alatt karamellizálódni. Visszatesszük az edénybe a pirított husit, és felöntjük a fehérborral. Pár perces forralást (rottyantást) követően hozzáadjuk az alaplevet, a fűszereket, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük hosszú órákon át, amíg teljesen puha nem lesz a hús.
- Ha megpuhult a hús, kihalásszuk az edényből, a babérlevelekkel és kakukkfűágakkal együtt. A zöldségeket a lével, pici mustárral, tejszínnel, konfitált fokhagymával együtt leturmixoljuk, sózzuk. Ha szükséges, még pár csepp citromlevet is adhatunk hozzá. Forráspontig melegítsük, majd a húst gazdagon meglocsolva tálaljuk a kifilgombócok társaságában.
- Kifligombóc (a zsemlegombóc mintájára): a tojást kikeverjük a tejjel, és fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a liszthez. Csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Hozzáadjuk az előzetesen megpirított kiflikockákat (a sütőben 200 fokon zsiradék nélkül pirítjuk meg, és hagyjuk kihűlni felhasználás előtt).
- Sós, felforrt vízbe kanalazunk fél/vagy egy evőkanálnyi adagokat. Közepes lángon főzzük kb. 5-10 percig. (Érdemes egyet kivenni, és megkóstolni, hogy megfőtt-e a gombóc.) Ha kész, szűrőkanállal kiemeljük. Tálalás előtt pár evőkanálnyi vajon megpiríthatjuk a gombócokat, de ez a lépés el is hagyható.