Stefánia szelet

Tojással töltött klasszikus

Stefánia szelet recept

Sok magyar család asztaláról elhagyhatatlan ünnepi kellék a Stefánia szelet. Húsvétra pedig még inkább adja magát ez a fűszeres, húsos "pite", hiszen a közepét főtt tojások díszítik, így meleg főételként vagy hidegtálas finomságként is csodás szereplője lehet a nyuszis ünnepnek.

Stefánia szelet recept

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús,
  • 1 csapott ek. só,
  • 1 csapott kk. őrölt bors,
  • 2 ek. őrölt édes pirospaprika,
  • 1 kk. őrölt római kömény,
  • 1 és 1/2 db kifli vagy zsemle,
  • kb. 1 dl tej,
  • 8 db tojás,
  • néhány ek. zsemlemorzsa,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 1 kis fej lilahagyma,
  • 5 gerezd fokhagyma.


Elkészítés:

  1. Keményre főzünk 5 db tojást.
  2. A kiflit beáztatjuk tejbe kb. 15 percre, majd kinyomkodjuk.
  3. A darált húst a száraz fűszerekkel, kiflivel, apróra vágott vörös- és lilahagymával, petrezselyemmel, lereszelt fokhagymával, két nyers tojással együtt, alaposan összegyúrjuk. Majd hűtőbe tesszük legalább néhány órára, de egy éjszaka alatt még jobban összeérnek az ízek.
  4. A püspökkenyér vagy őzgerincformát szilikonos sütőpapírral kibéleljük, és a húsos massza felét beleöntjük, majd egymás mellé elhelyezzük a főtt tojásokat. Ráhalmozzuk a többi tölteléket, óvatosan elegyengetjük, hogy a tojások ne sérüljenek. A tetejét lekenjük egy felvert tojással, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
  5. 180 fokon sütjük, alufólia alatt kb. 1 órán keresztül, majd kb. 15-30 percig 200 fokon pirítjuk a tetejét fólia nélkül. Tálalásig várjuk meg, amíg a formában picit hűl, úgy könnyebb kiemelni a formából.

Tippek:

  • Bacon szalonnával kibélelhetjük a formát, a tetején ráhajtva a szalonnák végeit, így még szaftosabb lesz a Stefánia szelet.
  • A fűszerezést bátran variálhatjuk saját ízlésünk szerint pl. még több friss, zöldfűszerrel, csípős paprikával, sőt akár további zöldségekkel is gazdagíthatjuk a tölteléket, pl. borsóval, répával, kukoricával.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a Stefánia szelethez.

Stefánia szelet képek

Ha tetszett a fenti Stefánia szelet recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló töltött hús recepteket is: Vörösboros, aszalt szilvával töltött csirketekercs diós bundában recept, Spárgával és sajttal töltött csirkemell recept, Porchetta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: darált hús, fokhagyma, petrezselyem, tojás, vöröshagyma, zsemlemorzsa. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, hidegtál, húsétel, húsvéti, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Stefánia szelet recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató